Smolders keert terug in Tilburgse politiek met vijf zetels: 'Het is hard nodig'

TILBURG - Het is Hans Smolders gelukt. De lijsttrekker van Lijst Smolders Tilburg keert terug in de gemeenteraad. De partij mag rekenen op vijf van 45 zetels. D66 is de grootste partij met acht zetels. Smolders hoopt niet dat D66 hem gaat uitsluiten: "D66 heeft niet voor niets de D van Democratisch in de naam zitten."
Smolders kondigde begin 2013 zijn comeback aan. De politicus stopte in 2010 met zijn werk als fractievoorzitter en raadslid vanwege gezondheidsproblemen. "Het is mijn burgerplicht het wanbeleid een halt toe te roepen", zo luidde zijn commentaar toen hij zijn terugkeer aankondigde.

De Tilburgse politicus hoopte vooraf op 'acht tot tien' zetels. Zijn partij kwam in 2006 ook al met vijf zetels in de gemeenteraad. Smolders ontpopte zich in die periode als kwelgeest van PvdA-burgemeester Ruud Vreeman. Die werd uiteindelijk gedwongen tot een vertrek.'We willen samenwerken'
Voor de LST dreigt ondanks de goede uitslag weer een plek in de oppositie. "Dat moeten we nog allemaal zien", reageert Smolders na de uitslag. "We gaan voor een plekje in het gemeentebestuur."

Vóór de verkiezingen kwam de oud-chauffeur van Pim Fortuyn geregeld in het nieuws. Zo deed hij bewust niet mee aan het Grote Lijsttrekkersdebat omdat hij niet wilde deelnemen aan 'het politieke incestcircuit'.Niet bij NWE Vorst
Smolders was niet aanwezig in De NWE Vorst voor de definitieve uitslag. "We horen nooit iets van hen, maar ze ontvangen jaarlijks wel een subsidie van bijna een half miljoen euro. Daarom gaan we naar een andere locatie om de uitslag te vieren", vertelde de politicus voorafgaand aan de uitslagenavond.

Smolders werd in 2002 bekend als de chauffeur van Pim Fortuyn die na de moord op Fortuyn achter de vluchtende dader aan ging. Hij zat voor de Lijst Pim Fortuyn kort in de Tweede Kamer.

Alles over de Brabantse gemeenteraadsverkiezingen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabantkiest.