Provincie: politici die als big meedoen aan Udense race 'sympathiek voorstel'

UDEN - Gedeputeerde Staten willen de biggenrace op carnavalsmaandag in Uden niet verbieden, maar staan wel open voor alternatieven. Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden na vragen van de Brabantse Statenfractie van de Partij voor de Dieren. Die partij pleit voor het afschaffen van het evenement in de huidige vorm, omdat de race stress kan veroorzaken bij de biggen.

De Partij voor de Dieren ziet graag een hogere vorm van volksvermaak en noemt onder meer het idee van een race tussen lijsttrekkers en fractievoorzitters van verschillende politieke partijen. De politici, die ook verkleed zouden moeten zijn als big, zouden in tegenstelling tot de dieren vrijwillig deelnemen aan de Udense race.

'Niet geroepen om oordeel te vellen'
Gedeputeerde Staten zijn het met de partij eens dat de race stress bij de biggen kan veroorzaken. "Wij kunnen ons voorstellen dat ze liever in een modderpoel liggen dan dat ze worden losgelaten in een rumoerige en stressvolle omgeving met veel publiek", zo staat er in de brief.

Toch wil de provincie niets doen aan de Udense biggenrace. "Wij zijn de laatsten om aan een vorm van volksvermaak, vooral tijdens carnaval, iets af te willen doen. Daarom voelen wij ons ook niet als eersten geroepen om hier een oordeel over uit te spreken."

'Wij lossen startschot'
De provincie stelt de Partij voor de Dieren voor om met de organisatoren in gesprek te gaan en eventueel het voorstel van de race tussen politici voor te leggen. "Wij vinden het een sympathiek voorstel dat nadere uitwerking verdient. Als uw partij daarvoor de deelnemers levert, zijn wij graag bereid het startschot te lossen."
Deel dit artikel: