Tilburgse Amin (11) verdrietig na Wilders-opmerking: 'Klasgenootjes riepen minder, minder, minder'

TILBURG - De 11-jarige Amin Lachir uit Tilburg is kapot van verdriet door de opmerking van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen, maar vooral ook vanwege opmerkingen die zijn klasgenootjes maakten tijdens het bekijken van het bewuste fragment. Op Wilders' vraag 'willen jullie meer of minder Marokkanen?', scandeerde een groot deel van groep 7 'minder, minder, minder'.
Amin en zijn vader Mohamed zijn geboren in Nederland, maar van Marokkaanse komaf. De scholier is zo Nederlands als pindakaas en zijn grote droom is als voetballer uit te komen voor Oranje.

'Moeten wij het land uit?'
Nooit twijfelde Amin aan zijn toekomst in Nederland, maar dat was afgelopen vrijdag wel anders. "We keken het SchoolTV Weekjournaal met die uitspraak van Geert Wilders. Toen riepen mensen in de klas 'minder, minder, minder'. Daar werd ik wel even verdrietig van", legt Amin uit. "Ik dacht: moeten wij nu ook het land uit?"

In de klas hield Amin zich sterk. Pas thuis barstte hij in huilen uit. De klasgenootjes achter de kwetsende opmerkingen zijn eigenlijk vriendjes van Amin. "Ze komen hier over de vloer", legt vader Mohamed uit. "Ze hebben niet doorgehad wat deze opmerkingen voor mijn zoontje betekenen."

Praten over wat er gebeurd is
Dat denkt ook de directeur van basisschool De Alm in Tilburg. In de klas werd na de opmerking niet nagepraat over de gevolgen van de kwetsende uitspraken. Directeur Frank Marchand geef toe dat zijn school beter in had moeten springen op wat er in groep 7 gebeurde. "Dit is voor ons echt een leerpunt. We gaan hier maandag meteen over praten, in gesprek met de leerlingen over wat Amin meemaakt."

"Waarom heeft u iets tegen Marokkanen?", vraagt Amin zich hardop af. "Ik nodig meneer Wilders hier thuis uit om met dit menneke te praten en uit te leggen waarom hij een probleem heeft met Marokkanen", zegt vader Mohamed. "Maar ik denk niet dat meneer Wilders daarop in gaat."