Video

Tot 4000 banen weg door sluiten Philip Morris in Bergen op Zoom

4 april 2014 om 23:15 • Aangepast 24 april 2020 om 11:15
nl
Philip Morris sluit per 1 oktober zijn fabriek in Bergen op Zoom. Circa 1230 van de 1371 werknemers verliezen daardoor hun baan. Het dramatische nieuws werd vrijdagochtend bekendgemaakt aan het personeel.
Geschreven door

De ontslagmaatregel treft ook toeleveranciers van de sigarettenfabriek, waardoor waarschijnlijk 3000 tot 4000 arbeidsplaatsen verdwijnen, zo verwacht wethouder Arjan van der Weegen van de gemeente Bergen op Zoom.
Daarmee is het zwarte scenario waarover donderdag al geruchten gingen werkelijkheid geworden. De fabriekssluiting is een zware klap voor de gemeente Bergen op Zoom en de werkgelegenheid in West-Brabant. "Dit slaat in als een bom", zei een van de medewerkers aan de poort van de fabriek.
Fabriek uit 1980De fabriek aan de Marconilaan in Bergen op Zoom opende in 1980. Tot op de dag van vandaag is het de grootste en een van de modernste sigarettenfabrieken buiten de Verenigde Staten.
Volgen de vakbonden dreigen door de sluiting indirect nog eens talloze banen in de regio te verdwijnen.
Pijnlijke maatregel  Philip Morris spreekt zelf van een pijnlijke maatregel: “We zijn ons bewust van de impact die ons voorgenomen besluit zou hebben op onze werknemers en hun omgeving en op de Bergse gemeenschap.”
De onderneming noemt als redenen voor de rigoureuze beslissing onder meer economische zwakte, toename van de illegale handel en goedkopere alternatieven zoals shag. Philip Morris Internationaal, waarvan de fabriek in Bergen op Zoom onderdeel is, zegt dat zijn sigarettenverkoop wereldwijd met 20 procent is gedaald.
Gemeenteraad niet ingelicht over sluitingDe gemeente Bergen op Zoom hield vrijdagmiddag een persconferentie over het massa-ontslag. Ook het college van Burgemeester en Wethouders wist tot de bekendmaking niets van de plannen om ruim 1200 mensen op straat te zetten. De sigarettenfabrikant lichtte de gemeenteraad bewust vooraf niet in over de sluiting, om zo te voorkomen dat het nieuws voortijdig zou uitlekken.
'Volledig verrast'Burgemeester Petter sprak van een 'zwarte dag' en een 'mokerslag'. "We zijn volledig verrast door dit besluit, met heel weinig gevoel voor de omgeving. We wisten dat het bedrijf veel last had van de handel in illegale sigaretten en de terugloop van de consumptie, maar dat het zo ernstig was, die signalen heeft Philip Morris ons nooit gegeven."
De gemeente gaat vrijdag nog in gesprek met Philip Morris over de gevolgen en een goed sociaal plan voor alle betrokkenen. Bergen op Zoom gaat landelijk en op Europees niveau op zoek naar hulp voor het gedwongen vertrek van de medewerkers, zo werd verteld.
'Veel vragen'CNV Vakmensen zegt samen met de ondernemingsraad onderzoek te willen instellen naar nut en noodzaak van de fabriekssluiting, en of er mogelijkheden zijn om toch een deel van de productie te behouden. “We vragen ons sterk af waarom dit niet anders kan. We hebben nog veel vragen aan Philip Morris”, zegt bestuurder Frans van de Veen.
Omroep Brabant hield een liveblog bij met al het nieuws, de reacties en wat de gevolgen zijn van het massaontslag bij Philip Morris. Die is hieronder terug te lezen.
[CoverItLive:body:http://rss.coveritlive.com/rss.php?altcast_code=866882fac4]
Lees al het nieuws over Philip Morris na op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.