Video

Marcel Remeijsen uit Tilburg komt in actie voor 'rolstoelproof' kleding

10 april 2014 om 04:43 • Aangepast 24 april 2020 om 11:29
nl
Voor veel mensen is het een favoriete bezigheid: lekker shoppen en nieuwe outfits scoren. Maar hoe graag ze misschien ook willen, voor mensen in een rolstoel is het een hele uitdaging kleding te vinden die ook echt fijn zit...
Geschreven door

Marcel Remeijsen uit Tilburg doet mee aan het project Fashion On Wheels van De Zonnebloem. Samen met studenten van een mode-opleiding werkt hij aan een speciale kledinglijn die 'rolstoelproof' is.
Comfortabele kledingOngeveer drie keer per jaar gaat Marcel de stad in, want shoppen is niet zijn grootste hobby. Toch wil ook Marcel er leuk uit zien en moderne kleding kunnen kopen. Maar heel vaak is die kleding niet fijn voor mensen in een rolstoel.
"Dit is echt een stoere spijkerbroek", wijst hij in een kledingwinkel. "Er zitten alleen wel een paar haken en ogen aan, zoals deze klinknagels." Het is een probleem waar veel mensen in een rolstoel mee te maken krijgen. Vooral dikke naden en opgedrukt ijzerwerk zijn pijnlijk op drukpunten.
Onzichtbaar probleemVeel problemen waar mensen in een rolstoel mee te maken krijgen zijn duidelijk zichtbaar, zoals het in- en uitstappen van een trein. Dat veel kledingstukken niet comfortabel zitten voor mensen in een rolstoel is een probleem waarvan de kledingindustrie zich amper bewust is.
Vereniging De Zonnebloem is het project Fashion On Wheels gestart om dit probleem onder de aandacht te brengen. "Ons ultieme doel is dat bij kledingzaken kleding te vinden is, waarvan ook iemand met een fysieke beperking zegt dat het modieus is en ook nog eens lekker zit", vertelt Marc Ruis van De Zonnebloem.
RolstoelkledingStudenten van een mode-opleiding moeten voor een oplossing gaan zorgen. Met wat handige tips van Marcel en andere rolstoelers gaan zij aan de slag om speciale rolstoelkleding te ontwerpen. Het is de bedoeling dat die kleding uiteindelijk ook in de winkels verkocht gaat worden.
Assistent-filiaalleider David van Herweijnen van kledingzaak Men At Work aan het Pieter Vreedeplein in Tilburg juicht het project van De Zonnebloem toe. "Ik denk dat onze winkels ervoor open staan 'rolstoelproof' kleding te verkopen. Het zou een ontzettende schande zijn als dat niet zo zou zijn."
Geplande productie en verkoopAls het aan de Tilburgse kledingzaak ligt, hangen de eerste 'rolstoelproof' kledingstukken dit jaar nog in de winkel. De Zonnebloem hoopt voor juni in totaal honderdduizend euro ingezameld te hebben om de eerste productie en verkoop in gang te zetten.
Op Eerste Paasdag zijn de ontwerpen van de modestudenten klaar. In het RTL4-programma Life4You worden de ontwerpen gepresenteerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.