Video

Boehhhh: Middeleeuws zeldzaam koeienras met succes weer 'tot leven' gewekt in Made

11 april 2014 om 20:58 • Aangepast 24 april 2020 om 11:34
nl
Bij het MEK in Oosterhout lopen sinds vrijdag twee Witrik-stiertjes rond. De twee stoere binken die Bilbo en Baron heten behoren tot de groep zeldzame dieren. Het Witrik-runder is een oer-Nederlandse soort, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de ban werd gedaan. De soort is van uitsterven gered, maar is en blijft zeldzaam.
Geschreven door

De Witrik-koe is een middeleeuws koeienras dat bijna was uitgestorven. Het kenmerk van de Witnik-koe is een brede witte streep op de rug. Koeien die op schilderijen uit de 16e en 17e eeuw staan, zijn altijd Witrik-runderen.
Het Witrik paradijsLisette van Oosterhout van de gelijknamige kaasboerderij in Made heeft zeventig volwassen Witriks rondlopen en een hele hoop klein grut. Op de boerderij van Van Oosterhout is het in stand houden van de soort tot één van de belangrijkste taken geworden.
"In de jaren vijftig van de vorige werden ze letterlijk in de ban gedaan. De beesten zouden inferieur zijn aan runderen met een normale 'kleurstelling'. Het was zelfs zo erg dat ze niet meer geregistreerd mochten worden."
Dwarse boerenDe idiote maatregel van zeventig jaar geleden zorgde ervoor dat de koe met de witte streep op zijn rug bijna was uitgestorven. Dankzij een aantal dwarse boeren overleefde een kleine populatie die turbulente tijd om anno 2014 weer te zijn uitgegroeid tot een omvang van 3000 beesten.
'Kom dat zien'Om het publiek' weer kennis te laten maken met een oer Hollandse koe zijn twee jonge stiertjes uit Made voorlopig ondergebracht bij het MEK in Oosterhout. De kinderboerderij heeft van een belangenorganisatie een informatiepaneel gekregen waar de volledige (trieste) geschiedenis van het Witrik-rund op staat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.