'Discriminerende vacature Waalwijks schoonmaakbedrijf is stunt', aldus eigenaar Wesley de Laat

WAALWIJK - De advertentie waarin schoonmaakbedrijf Budget Cleaning Brabant in Waalwijk vraagt om 'de beste werknemers van HOLLANDSE bodem' was een stunt. Dat zegt eigenaar Wesley de Laat nu, een week nadat er veel commotie over ontstond. "De media zijn erin getrapt."
Bij discriminatiemeldpunt Radar Brabant was begin april een klacht binnengekomen over het Waalwijkse schoonmaakbedrijf Budget Cleaning Brabant. Het bedrijf plaatste een wervingsadvertentie waarin 'mensen van Hollandse bodem' worden opgeroepen te reageren.

De Laat zegt nu dat hij de commotie heeft willen gebruiken om aandacht te krijgen voor discriminatie op de werkvloer.

'Discriminatie aan de kaak stellen'
Hij komt uitgebreid aan het woord in een interview met ThePostOnline en laat desgevraagd aan Omroep Brabant weten dat dit verhaal deze keer wel echt klopt. "Ik heb een hekel aan discriminatie en wil dit op deze manier aan de kaak stellen'', aldus De Laat.

De advertentie van De Laat leidde tot veel ophef. Hij zei onderzoek onder zijn Brabantse klanten te hebben gedaan, waaruit zou blijken dat zij alleen maar Hollanders wilden. Nu zegt hij: "Ik heb nooit een onderzoek gedaan onder mijn klanten in Brabant, wat interesseert mij dat nou.''

'Media trapt er in'
Volgens De Laat heeft hij discriminatie aan de kaak willen stellen en is iedereen erin gestonken. "Ik heb iets aan willen tonen. Het maakt niet uit wat je roept, je wordt toch in een hoekje geplaatst in Nederland. De media zijn te lomp om erin te trappen. Ze hebben niets uitgezocht. Ik ben bijvoorbeeld helemaal niet bedreigd. Welgeteld heb ik vier, vijf mailtjes gekregen. Het is allemaal heel erg opgeklopt." 

De Laat is trots op zijn prestatie. "Ik heb nooit op school gezeten en heb dit voor elkaar gekregen. Mijn 'idolen' heb ik zo voor de gek kunnen houden, chapeau!"

'Ongeloofwaardig?'
Hoewel De Laat zijn standpunten bij diverse media heeft verkondigd, blijkt er achteraf dus niets van te kloppen. Bang dat hij nu een modderfiguur slaat en als ongeloofwaardig wordt gezien is De Laat niet. "Als journalisten goed onderzoek hadden gedaan, was er niets aan de hand geweest."