Nienke Grootendorst-Magnin uit Eersel wint boekcontract met verhaal over Congo

BREDA - Nienke Grootendorst-Magnin (36) uit Eersel heeft de landelijke schrijfwedstrijd 'Jouw verhaal' gewonnen, met haar verhaal over het meisje Grace uit Congo. Een jury met onder andere Susan Smit en Marion Pauw wees Nienke aan als winnaar van het boekcontract. "Ik hoop met mijn verhalen meer aandacht te krijgen voor Congo. De armoede en ellende daar is onbeschrijflijk."

De geboren en getogen Brabantse verhuisde een paar jaar geleden naar Congo vanwege het werk van haar man. Geschokt door de ellende en grote armoede in het land besloot ze over haar ervaringen te schrijven. "Ik vind de situatie daar zó erg", vertelt ze. "In Nederland weten we daar gewoon helemaal niets van."

Grace
Voor de wedstrijd zond Nienke een verhaal in over het fictieve meisje Grace. "Ze leeft in een oorlogsgebied en haar ouders zijn op een vreselijke manier door rebellen vermoord. Zelf wordt ze verkracht", vertelt Nienke.

Grace wil naar Europa, maar valt in handen van een mensensmokkelaar en komt in Amsterdam in de prostitutie terecht. "Het thema van de wedstrijd was lef en dat heeft Grace zeker", benadrukt de schrijfster. "Ze gaat op zoek naar vrijheid, op zoek naar een uitweg uit een kansloze situatie."

Mensensmokkel
Dat Nienke schrijft over mensensmokkel is niet zo heel vreemd. Ze is namelijk jurist. "Ik heb veel zaken over mensensmokkel en mensenhandel gedaan bij Schiphol", vertel ze. "Ik weet dus dat verhalen als die van Grace echt gebeuren."

Of het verhaal van Grace uitgewerkt gaat worden voor het boek, weet Nienke nog niet. Maar één ding is zeker: "Congo is mijn inspiratiebron."

Verhalenbundel
Naast Nienke waren er nog elf andere finalisten in de wedstrijd van uitgeverij Wind Publishing. De twaalf verhalen van hen zijn gepubliceerd in de verhalenbundel LEF. Dit boek is verkrijgbaar bij het Kruidvat.
Deel dit artikel: