Video

Koe baart zeer zeldzame vierling in Haren: hoera voor Patricia, Sem, Tom en Bob

2 mei 2014 om 16:31 • Aangepast 24 april 2020 om 12:23
nl
Een koe in de stal van Piet Mulders uit Haren had deze week letterlijk een zware bevalling. Het brandrode rund beviel van een zeer zeldzame vierling: drie zonen en een dochter. De bevalling is extra uniek omdat er nog maar 1300 brandrood koeien in Nederland over zijn.
Geschreven door

Dierenarts Marcel van der Putten van praktijk De Overlaet in Oss stond de moeder bij, maar de geboorte van een vierling had hij nog nooit meegemaakt. Het is met name opmerkelijk dat het viertal runderen na de geboorte in leven bleef. Volgens deskundigen is die kans één op elf miljoen.
Laatste twee runderen hadden het zwaarOverigens scheelde het niet veel of de laatste twee runderen hadden het niet gered. "Ze stonden op het punt aan te kloppen bij de hemelpoort", zegt hobbyboer Mulders, die maar enkele koeien houdt.
Toch slaagde dierenarts Van Putten er in de pasgeborenen in leven te houden. Dit deed hij door koud water in hun oren te doen, ze te laten schrikken en hartmassages toe te passen.
Vernoemd naar kleinkinderenNamen voor de vier kalfjes waren snel gevonden. Boer Piet Mulders heeft ze naar zijn vier kleinkinderen vernoemd, want toevallig heeft hij precies drie kleinzonen en één kleindochter. Patricia, Sem, Tom en Bob dartelen inmiddels vrolijk door de stal in Haren.
Eind vorig jaar werd een koe in Cuba wereldnieuws toen zij een vierling op de wereld zette. Van het viertal waren drie kalveren mannelijk en was er eentje hermafrodiet. De kans op vier kalveren van hetzelfde geslacht bedraagt bij een vierling één op 179 miljoen.
'Ras bijna kwijtgeraakt'Boswachter Wim Niemeyer spreekt van een bijzondere bevalling. "Vroeger was dit een typisch Hollands ras, maar door alle technologische ontwikkelingen in de landbouw zijn we dit ras bijna kwijtgeraakt", legt hij uit aan De Telegraaf.
"Jammer", vervolgt hij, "want door de robuuste bouw en prachtige kleur vind ik het eigenlijk de mooiste koe van Nederland."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.