Video

Acht kijkersvragen aan minister-president Mark Rutte over armoede, huispakken en vrije dagen

8 mei 2014 om 20:35 • Aangepast 24 april 2020 om 12:37
nl
"Waarom is 5 mei geen nationale vrije dag?", "Hoe kom ik aan werk?", "Draagt u het huispak van Roy Donders wel eens dat u ooit van hem kreeg?". Zomaar een paar vragen van onze kijkers aan premier Mark Rutte, die donderdag te gast was in het Omroep Brabant-programma Onder Ons. De premier sprak daar over Brabant, Nederland en de Europese verkiezingen.
Geschreven door

De vragen en de antwoorden op een rijtje:
"Waarom maakt u van 5 mei niet een nationale feestdag?" (Anjo Vis)"We hebben al veel vrije dagen. Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag. Als we van 5 mei ook een vrije dag maken gaat dat te veel geld kosten."
"Is er volgens u armoede in Nederland?" (Willem van Lunteren)"Als mensen de weg naar de voorzieningen weten te vinden dan hoeft er geen armoede te zijn. Dat wil niet zeggen dat mensen met heel weinig geld rond moeten komen, maar dat is iets anders dan armoede. Onze bijstandsuitkering is de hoogste ter wereld. Het is dus belangrijk dat we mensen de weg naar de voorzieningen wijzen."
"Ik ben een vrouw van 51 en sinds kort werkloos. Hoe kom ik aan werk? Hoe moet je tot je 67e werken als er geen werk is?" (Carin Collard)"De situatie voor mensen boven de vijftig is moeilijk, maar niet hopeloos. Je zult dan wel af en toe concessies moeten doen en soms een lager salaris moeten accepteren. Maar ook voor die mensen is onze eerste prioriteit: herstel van werkgelegenheid."
"Zijn we nu echt uit de crisis, zoals minister Dijsselbloem deze week meldde. Maar hoe zit 't dan met de werkloosheid?" (Angela Spanninx)"Strikt genomen zijn we uit de crisis. Helaas moet de banenmachine nog op gang komen. Maar die is wel belangrijk voor economische groei". 
"Tijdens het Denk groter debat' van Omroep Brabant kreeg u een huispak van Roy Donders. Draagt u het vaak?" (Daan de Kort)"Nee, maar het was ook geen mannenpak. Ik heb het aan een vrouwelijke collega op het ministerie gegeven. Ik las ergens dat Roy Donders wel mannenpakken gaat maken. Maar dan nog ben ik bang dat mijn antwoord 'nee' zal zijn."
"Europa is geldverspilling. Ik ga voor het eerst in 60 jaar niet stemmen." (Cilie Hoogwijk)"Het zijn geen Europese verkiezingen. Ze gaan over Nederland, over nieuwe bedrijvigheid voor al die mensen die hun baan verliezen bij Philip Morris in Bergen op Zoom bijvoorbeeld."
"Mijn vrouw en ik zijn gehandicapt. We betalen per jaar meer dan 3000 euro voor een ziektekostenverzekering en dan ook nog 720 het eigen risico. Hoe moeten we dat opbrengen?" (Jacky Vasen)"3000 euro is veel geld, maar de mensen krijgen daar een deel van terug via de zorgtoeslag. Om te voorkomen dat de premies nog verder stijgen, proberen we de ziektekosten te beteugelen".
"Heeft u nog dromen die wilt realiseren na uw premierschap?" (Daan de Kort)"Ik ben niet zo bezig met de tijd na het premierschap. Ik heb nu dromen over waar we met dit prachtige land naar toe zouden moeten. Ik ben nu premier en ik moet dus nu proberen die te verwezenlijken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.