Video

'Sigaar uit eigen doos': expositie vaginafoto's Petra Beenhackker en Johan Vlemmix

14 mei 2014 om 20:13 • Aangepast 24 april 2020 om 12:50
nl
Misschien kan je ze nog het best portretten noemen. Fotografe Petra Beenhackker exposeert in Eindhoven dertig foto's van vagina's. De foto's zijn groot, één bij één meter, en de vagina's worden getoond met attributen die het verhaal van het model vertellen.
Geschreven door

Bij een foto waar het schaamhaar als een snor is geknipt en waar een flinke sigaar tussen de lippen is gestoken, staat:  'Mijn man heeft onlangs betaald voor een schaamlipcorrectie. Sigaar uit eigen doos".
In 1866 schilderde Courbet 'L'Origine du Monde', een enorm schilderij waar de toeschouwer een anonieme vrouw recht tussen de benen kijkt. Vrouwenlichamen zijn al veel langer een inspiratiebron voor kunstenaars. Ruim een jaar geleden vond Eindhovenaar Johan Vlemmix zijn invalshoek voor het idee. Een loflied op de vulva, 'de oorsprong immers van iedereen'.
De slapende poes'De slapende poes' is een grote foto van een rossige kat die opgerold ligt in de plooien van een stel schaamlippen. Het is het lichaam van Frederique. Het werk is een verwijzing naar haar leven dat al een poosje seksloos is. "Soms heb je het druk met andere dingen", zegt ze. "Dat zet je dat even in de koelkast".
Vlemmix en Beenhackker werken vaker samen. Zij zag al snel wat in Vlemmix idee. Ze werkte ruim een jaar aan vijftig foto's waarvan er nu dertig in  Eindhoven worden geëxposeerd. "Een uitdaging", noemt ze het, "om er een mooie en vrolijke tentoonstelling van te maken. Want het is kunst met een knipoog".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.