Zwaar onweer en storm trekken over Brabant, meer noodweer verwacht

EINDHOVEN - Brabant is maandag aan het begin van de middag getroffen door zware onweersbuien en storm. Vanuit het zuidoosten trokken de buien over de provincie richting noorden. Het KNMI heeft code oranje afgegeven. Inmiddels is het noodweer voorbij, maar later op de dag wordt nog een flinke portie storm en onweer verwacht.
Vanaf halfeen trokken vanuit België zware buien, onweer en storm onze provincie binnen. Vooral in het midden en oosten van Brabant ging het los.

Vanuit onder meer Veldhoven, Duizel, Oirschot, Spoordonk, Eindhoven, Geldrop, Breda, Heeswijk-Dinther, Veghel, Sint-Oedenrode, Mierlo, Schijndel, Tilburg en Bladel komen meldingen van stormschade. Op verschillende plekken is er wateroverlast, zijn bomen omgewaaid en dakpannen weggewaaid.

Boom op spoor
In Geldrop is een boom op het spoor terechtgekomen, vlakbij de brug over het kanaal. Tussen Eindhoven en Weert reden daardoor urenlang geen treinen. Een aankomende trein moest vol in de remmen en kon net op tijd voor de boom stoppen. De trein liep daardoor wel uren vertraging op. In de trein zaten veel Pinkpop-gangers, die een aantal bands moeten missen. Om halfvijf was het spoor weer vrij.

Tussen Den Bosch en Eindhoven reden minder treinen door een overwegstoring. Ook op dat traject lag eerder een boom op het spoor.Brand door bliksem
In de Kruisstraat in Rosmalen vloog een huis in brand nadat de bliksem was ingeslagen. Door de brand raakte het huis zwaar beschadigd. De woning is onbewoonbaar verklaard. In Zundert sloeg de bliksem in in een hijskraan. Ook in een huis in de aan de Witbrantlaan West in de Tilburgse Reeshof sloeg de bliksem in. Daardoor ontstond een gat in het dak en raakte de elektra in het huis zwaar beschadigd. Een boerderij met rieten dak in Riel werd ook getroffen door de bliksem, maar vloog niet in brand.

Ook verschillende evenementen hebben last van het weer. Zo werd Jazz in Duketown in Den Bosch tijdelijk stilgelegd. De Pinksterfeesten in Nistelrode werden vanwege het noodweer afgelast. Bij een braderie in Lieshout raakte iemand lichtgewond door een rondvliegende kraam. De Efteling had daarentegen maandagmiddag niet veel last van het weer.

Voorbode voor vanavond
Volgens Omroep Brabant-weerman Richie van den Bosch zijn deze buien slechts een voorbode. Hij waarschuwt voor nog extremer weer vanaf vijf uur maandagmiddag. De Brabantse weerman noemt de atmosfeer 'beweeglijk' waardoor buien snel en spontaan kunnen ontstaan en weer wegtrekken. Hierdoor kan het weer volgens hem per plaats ook enorm verschillen.


Code geel en oranje
Code oranje staat voor extreem weer. Er moet volgens het KNMI rekening gehouden worden met onweer, plaatselijk erg veel regen, hagel en windstoten tot meer dan honderd kilometer per uur.

Net als het KNMI waarschuwt ook MeteoGroup voor een toenemende kans op een forse onweersbui met hagel en zware windstoten. Stormwaarschuwingsdienst Estofex geeft voor maandag met level 3 voor Nederland de hoogste waarschuwing. Windhoos en bliksem
Noodweer zorgde maandagochtend vroeg ook al op diverse plekken in Brabant voor veel schade en overlast. In de Moer en Kaatsheuvel ontstond zelfs een windhoos. In het buitengebied van Den Dungen ging een monumentale boerderij in vlammen op.

Foto's van de onweersbui en storm
[twee:https://twitter.com/djmvt/status/475961354139226112]