Video

Politie presenteert dalende criminaliteitscijfers: 'Aanpak werkt, maar we zijn er nog niet'

11 juni 2014 om 20:00
nl
Hans Vissers, de politiechef van de regio Zeeland en West-Brabant, heeft woensdagmiddag tijdens de vergadering van het Veiligheidscollege in Breda een actueel overzicht van het veiligheidsbeeld gepresenteerd. Daarbij lag de nadruk op de stand van zaken rondom woninginbraken, overvallen, straatroven en geweldsdelicten.
Geschreven door

In de eerste vijf maanden van 2014 was er ten opzichte van 2013 sprake van een daling van vijf procent van de zogenoemde totale aangiftecriminaliteit.
De daling van het aantal misdrijven in de 'high-impact criminaliteit' (woninginbraken, overvallen, straatroven en geweldsdelicten) kwam uit op dertien procent. Volgens Vissers is onder meer bereikt door een grotere betrokkenheid van het publiek. "Dat het aantal aangiftes daalt, betekent juist dat er minder criminaliteit is. We meten de bereidheid om aangifte te doen al jaren. We zien juist dat steeds meer mensen ons tippen als er iets verdachts gebeurt."
OvervallenBinnen de regio Zeeland-West-Brabant werd bij overvallen in 29 procent van de gevallen op heterdaad een aanhouding verricht. Vorig jaar was dit nog 24 procent.
WoninginbrakenHet aantal woninginbraken in de eerste vijf maanden van 2014 ligt met 2794 21 procent lager dan in 2013 (3547 inbraken). Een derde van dit aantal betreft poging tot inbraak. Volgens Vissers daalt het aantal woninginbraken in alle districten. 
Overvallen en straatrovenHet aantal overvallen (54) daalde licht ten opzichte van 2013 (57) en het oplossingspercentage ligt op 40 procent. Het aantal straatroven nam met 22 procent af, van 177 in 2013 naar 138 in 2014.
GeweldsmisdrijvenHet aantal geweldsmisdrijven kwam met 3183 drie procent lager uit dan in de eerste vijf maanden van 2014, toen de teller stopte bij 3269. Van die misdrijven is 71 procent opgelost.
Steeds sneller geïnformeerdHoewel de politie dus mooie cijfers kon overhandigen, is er volgens Vissers nog wel ruimte voor verbetering. "We moeten hard werken om een verdere afname van het aantal overvallen te bewerkstelligen. We willen deze vorm van ernstige criminaliteit echt nog verder terugdringen."
"Ik constateer dat de burger ons gelukkig steeds meer gaat helpen als deze getuige is van een overval of andere ernstige criminaliteit. Wij worden steeds sneller geïnformeerd en dat helpt enorm. Mooie voorbeelden zijn de recente overval bij de juwelier in Breda en de Action in Roosendaal. In beide gevallen konden de daders snel worden opgepakt door snelle meldingen van alerte burgers." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.