Wolven in Nederland: 'Hang camera's om wolven te registreren ook in Brabant'

15 juni 2014 om 13:31
nl
De organisatie Wolven in Nederland wil een proef met cameravallen ook uitbreiden naar Brabant. Zondag is gestart met het hangen van camera's langs de Nederlands-Duitse grens om eventuele wolven te kunnen vastleggen. Het gaat om het gebied boven Nijmegen, maar als het aan Wolven in Nederland ligt worden ook in het Brabantse gebied dat kruist met Limburg en Duitsland camera's opgehangen.
Geschreven door

De wolf is de laatste honderd jaar officieel nog niet in Nederland gespot. In Duitsland werd kort geleden al wel een aantal keer een wolf gezien, vlakbij de Nederlandse grens.
Verwarring Er zijn wel mensen die zeggen een wolf te hebben gezien, maar Wolven in Nederland neemt die meldingen niet allemaal serieus. "Vaak gaat het toch om een hond, terwijl mensen er een wolf in denken te zien", zegt woordvoerder Leo Linnartz.
Ook Brabanders hebben de afgelopen tijd zichtwaarnemingen van de wolf gemeld. "Zelfs in Bergen op Zoom zou een wolf gezien zijn. Dat klinkt vreemd, maar wolven kunnen in één nacht tijd vijftig kilometer afleggen. Een paar nachten lopen en je bent in het westen van Brabant", aldus Linnartz.
SteekproefMet name in Drenthe en Overijssel moeten cameravallen de wolf vastleggen, zodat er geen onduidelijkheid meer kan bestaan over het voorkomen van de wolf in Nederland. Het gaat om een steekproef, want uiteraard kan niet de hele grens worden volgehangen met camera's.
Wolven in Nederland hoopt dat Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ook in hun Brabantse gebieden camera's hangen, maar deze stichtingen wachten eerst de proef af.
Brabant perfect leefgebiedDe laatste wolf in Nederland werd in 1897 gezien in Heeze. In 1881 werd een laatste wolf om het leven gebracht in Helvoirt. Brabant lijkt dus een geschikt gebied voor de wolf, zo concludeerde ook de Onafhankelijke Statenfractie kort geleden. De provincie heeft onlangs nog gezegd dat de wolf welkom is in Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.