Video

Familiedrama Reek: 42-jarige man veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging

4 juli 2014 om 15:22 • Aangepast 21 november 2020 om 23:37
nl
Een 42-jarige man uit Reek die vorig jaar in Reek zijn vrouw doodstak en hun zoontje zwaar verwondde is vrijdagmiddag veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging. Justitie had zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Ook moet de man een schadevergoeding van ruim 55.000 euro betalen aan zijn kinderen en de moeder van zijn vrouw.
Profielfoto van
Geschreven door

Op 28 april vorig jaar ging het verschrikkelijk mis in Reek. De 42-jarige V. kreeg in zijn huis ruzie met zijn vrouw Patricia Veldhoen. Zij werd meerdere malen in haar nek gestoken en rende na de steekpartij haar huis aan het Kerkpad uit om hulp te zoeken bij haar buren. Daar stierf ze korte tijd later.
Poging tot doodslag bewezenDe pleegouders van de twee kinderen van de 42-jarige V. en Patricia waren vrijdag aanwezig bij de uitspraak. Het zijn de zus en de schoonbroer van het slachtoffer. Ook de 42-jarige V. was aanwezig.

Wachten op privacy instellingen...

De rechtbank acht poging tot doodslag bewezen. V. zou de vrouw opzettelijk in de halsstreek hebben gestoken. Ook de zoon zou expres zijn mishandeld met een keukenla. De 42-jarige man was onder invloed toen hij dit deed. Volgens de rechtbank had de man tijdens zijn daden een delirium, waardoor hij geen controle had op zijn gedrag. Wel heeft de man zelf bijgedragen aan het intreden van zijn delirium.
Verbrijzelde schedel zoontjeZoon Harm werd zwaargewond op de keukentafel van het ouderlijk huis gevonden. Hij had een verbrijzelde schedel en hersenletsel. De vader wordt ervan verdacht hem tegen de schuifpui te hebben geduwd. Ook zou hij meerdere keren met een bestekbak tegen het hoofd van zijn zoontje hebben geslagen.
Dochter Pien (10) hield zich tijdens de steekpartij verstopt voor de agressie van haar vader. Ze sloot zich op een donkere wc op en wachtte in doodsangst af tot het weer rustiger zou worden in huis. Beide kinderen overleefden het familiedrama. Voor Harm is de kans op blijvende gezondheidsschade 'zeer aanwezig', zegt de rechter. Harm revalideert nog steeds.
Verminderd toerekeningsvatbaarVolgens justitie was er geen sprake van voorbedachten rade. V. wordt doodslag en poging tot doodslag verweten. Volgens het OM was V. sterk verminderd toerekeningsvatbaar, maar was hij ondanks het gebruik van alcohol en medicijnen wel verantwoordelijk voor wat hij deed.
De verdachte leed al jaren aan depressies en gebruikte medicijnen, maar experimenteerde met de medicatie. De deskundigen noemden de verdachte een wandelende tijdbom, die te weinig besef heeft van zijn geestelijke toestand.
Grote kans herhalingNaar alle waarschijnlijkheid was er sprake van een delirium, onder meer ontstaan door ziekelijke stoornissen, afbouw van antidepressiva en afwijkende inname van bepaalde medicijnen. Het OM acht de kans de groot dat de man weer in de fout gaat.
Tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden liepen de emoties hoog op. Verklaringen van getuigen-deskundigen over de geestelijke gesteldheid van de man en van familieleden van de vrouw leidden regelmatig tot tranen. De rechter besloot zelfs even de zaak te schorsen om iedereen de kans te geven de emoties tot bedaren te brengen. Namens zoon Harm las de advocaat van de familie een brief voor.
Advocaat wil vrijspraakDe advocaat van de verdachte zei dat de man juist een liefhebbende vader is, dol op zijn kinderen. Volgens de advocaat lachte zijn vrouw alle problemen weg. Het gezin moest omgaan met zijn depressies en hield naar buiten toe de schijn op. "Maar doen we dat niet allemaal?", vroeg de advocaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.