Middeleeuwse vondsten bij opgravingen aan Schepersweg in Uden

UDEN - Bij opgravingen aan de Schepersweg in Uden zijn honderden sporen en spullen uit de Middeleeuwen gevonden. Het gaat onder meer om een ijzeren zwaard en een 'knikwandpot' uit de Merovingische tijd (525-725).
Amateurarcheologen vermoeden dat er ook een Merovingisch grafveld aanwezig moet zijn. De gemeente heeft besloten om het grafveld en de nederzetting te laten opgraven.

Een onderzoeksbureau is daar nu mee bezig. Zij doen dit samen met lokale archeologievrijwilligers en studenten en grafveldspecialisten van de Universiteit Leiden.

'Heel bijzonder'
"Het gaat hier om een heel bijzondere vondst", zegt wethouder René Peerenboom. "Als college vinden we dat we daar zorgvuldig mee om moeten gaan. Dus hebben we besloten om dit onderzoek te laten uitvoeren, want een dergelijk vondst willen we niet zomaar laten verdwijnen. Ik hoop natuurlijk op bijzondere voorwerpen, die we straks voor onze inwoners kunnen tentoonstellen."

Het onderzoek duurt de hele maand juli. Op 16, 23 en 30 juli zullen opgravers uit Leiden een rondleiding verzorgen voor geïnteresseerden.