Tbs'er bracht kapotte televisie met begeleider naar BCC in Helmond en ging er vervolgens vandoor

HELMOND - De tbs'er die vorige week donderdag tijdens een verlof uit kliniek De Rooyse Wissel in het Limburgse Oostrum ontsnapte, was met zijn begeleider bij de BCC in Helmond om zijn televisie ter reparatie aan te bieden. Dat vertelde de broer van de tbs'er woensdag tegen Omroep Brabant. "Ze hebben buiten nog een sigaretje staan roken en toen is mijn broer gewoon weg gelopen."
Na zijn ontsnapping nam de tbs'er contact op met zijn broer. "Ik heb hem een paar dagen in huis genomen, maar toen de politie aan de deur stond, werd hij nerveus en heb ik hem ander onderdak aangeboden." De man mocht in een tentje bij de visstek van zijn broer slapen.

'Proefverlof mocht niet'
De man werd dinsdagavond rond elf uur in een open veld aan de grens van de bebouwde kom in Helmond opgepakt. Dat maakte justitie woensdag bekend. De broer van de ontsnapte tbs'er vindt het vreemd dat zijn familielid op proefverlof mocht.

"Hij zit in een conflict, waardoor hij eigenlijk niet op proefverlof mocht. Die ruzie ging over een overplaatsing naar Exodus in Heerlen, om daar langzaam te resocialiseren. Maar dat liep moeizaam."

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is de man 'niet helemaal ongevaarlijk'. De Rooyse Wissel wil vooralsnog niet reageren.

'Poging tot doodslag'
De ontsnapping werd gemeld door het tv-programma Dit is de Dag Onderzoek. Het gaat om Hans van B., die veroordeeld is voor poging tot doodslag.

Oostrum ligt in de gemeente Venray. De kliniek raakte recent enkele malen in opspraak, onder meer nadat een andere tbs'er twee weken zoek was nadat hij niet van verlof was teruggekeerd. Het moeizame proces van de overplaatsing naar Heerle en het interne gerommel zou de reden zijn voor het weglopen van de tbs'er.