Bossche Burgemeester Rombouts trok ongelovigen over de streep voor Jeroen Bosch-expositie

DEN BOSCH - Het lijkt aan de volharding van de Bossche burgemeester Tom Rombouts te danken dat Den Bosch in 2016 een grote Jeroen Bosch-expositie krijgt. Directeur Charles de Mooij liet op een persconferentie woensdag doorschemeren dat hij en andere deskundigen in eerste instantie twijfels hadden bij de ambities van Rombouts. "We wisten niet of musea hun topstukken wel aan het Noordbrabants Museum uit zouden willen lenen."
Tot ze het Bosch Research and Conservation Project verzonnen. Een groep deskundigen heeft in de afgelopen jaren álle Bosch-schilderijen op de wereld technisch doorgelicht.

De wetenschappelijke informatie die dat heeft opgeleverd, overtuigde de musea dat de Brabantse belangstelling voor hun schilderijen een serieuze aangelegenheid was.

Budget: 27 miljoen
Dat ging niet voor niets. De stad Den Bosch heeft acht miljoen euro in het Jeroen Boschjaar gestoken. In totaal beschikt de organisatie over een budget van 27 miljoen euro. Ongeveer elf miljoen daarvan is bestemd voor de tentoonstelling van authentieke Bosch-schilderijen en voor het Research en Conservation project.

De expositie die van februari tot begin mei gaat lopen, heet 'Visioenen van een Genie', de naam werd woensdag bekend gemaakt. In die drie maanden verwacht het museum 300.000 bezoekers.

Om die stroom te verwerken én om iedereen goed zicht op de werken te bieden, gaat het museum zeven dagen in de week open en als er nog meer mensen komen, worden de openingstijden nog verder uitgebreid.

Geen gratis kaartjes voor alle Bosschenaren
Gratis kaartjes voor alle Bosschenaren lijken er niet in te zitten. In de Bossche politiek was daarop aangedrongen omdat de stad zo veel geld in het Jeroen Boschjaar heeft gestoken. Ad 's-Gravesande van het Jeroen Boschjaar wees er woensdag op dat ook de provincie (vijf miljoen euro) en het rijk (vijf miljoen euro) flink hebben bijgedragen.

Hij kondigde wel goedkope kaartjes aan voor jongeren onder de achttien, vrijwilligers van het Jeroen Boschjaar én er komt nog een actie waarbij Bosschenaren gratis kaartjes kunnen winnen.

De drie maanden durende expositie in het Noordbrabants Museum is het kroonjuweel in het Jeroen Boschjaar maar er wordt gewerkt aan een groot aantal andere projecten. Aan sommigen daarvan zijn de Bosschenaren zelfs al gewend, zoals de Bosch Parade (de optocht over het water met vaartuigen van kunstenaars die op het werk van Bosch zijn geïnspireerd) en het Bosch-requiem.

Bosch-experience
In 2016 komt daar in ieder geval de Bosch Experience bij waarvoor het Jeroen Boschjaar samenwerkt met De Efteling. Het wordt een wandeling langs plekken in de stad die Jeroen Bosch zelf nog zou herkennen en die met geluid en lichtprojecties extra luister krijgen.

Een rij van vooraanstaande Brabantse musea heeft zich inmiddels aangemeld voor de 'Bosch Grand Tour', een serie tentoonstellingen geïnspireerd op Jeroen Bosch.

Negentig projecten
Ad 's-Gravesande spreekt van in totaal negentig projecten die het programma van het Jeroen Boschjaar vormen. Een oproep om projecten die door Bosschenaren zelf zijn bedacht, leverde 200 reacties op waar nu nog op wordt gestudeerd.

In ieder geval is de bedoeling dat het Bossche carnaval in 2016 in het teken staat van... Jeroen Bosch.