Van Donald Duck tot BN’ers: deze ‘Nachtwachten’ gingen Sint en Piet voor

18 november 2014 om 21:03
nl
In het Kasteel van Helmond hangt sinds deze week een alternatieve versie van de Nachtwacht, met daarop Sinterklaas en zijn Pieten, ter gelegenheid van het populaire kinderfeest. De Goedheiligman heeft hierin echter geen primeur, want meerdere varianten gingen de kindervriend voor. Een overzicht.
Geschreven door

Een alternatieve versie maken van het meesterwerk van kunstschilder Rembrandt van Rijn blijkt een populaire bezigheid. Ook voor diverse bekende Nederlanders. In 2011 figureerden maar liefst 28 BN’ers in het schilderij, van showbizz-deskundige Albert Verlinde uit Cromvoirt tot Lucille Werner uit Eindhoven.
Beeldengroep in Kasteel HeeswijkIn datzelfde jaar was de beeldengroep van de Nachtwacht te zien in de binnentuin van Kasteel Heeswijk. Ze namen tijdelijk de plaats in van de twintig marmeren beelden in de tuin die toen gerestaureerd werden. De Russische beeldhouwer Alexander Taratynov vertaalde het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn in 22 levensgrote beelden.
In 2009 werd de ‘Eindhovense Nachtwacht’ als wandkleed onthuld tijdens de Art Fair Eindhoven. Het ging in beginsel om een eerbetoon aan de tien Eindhovense gilden, maar was natuurlijk ook een ode aan het paradepaardje van Rembrandt. Maker Paul Barts had er 7,5 jaar aan geborduurd.
DaklozenOpvangcentrum ’t Inloopschip bedacht acht jaar geleden een wel erg ludieke versie van de Nachtwacht. In Den Bosch hadden een paar daklozen in het centrum het schilderij uitgebeeld. De foto was wat kleiner dan de echte Nachtwacht en er stonden ook iets meer figuurtjes op. De actie moest de onderlinge saamhorigheid tussen daklozen en medewerkers bevorderen.
Misschien geen Brabants voorbeeld, maar deze variant willen we jullie niet onthouden. Niemand minder dan Donald Duck en zijn vrienden poseerden in een eigen versie van de Nachtwacht, de 'Duckwacht'. En zeg nou zelf, toch minstens zo statig als de compagnie van Frans Banninck Cocq?
Rijksmuseum: 'leuk dat Nachtwacht mensen inspireert'Het Rijksmuseum Amsterdam, waar de echte Nachtwacht hangt, vindt het 'altijd ontzettend leuk als mensen zich door het beroemde schilderij van Rembrandt laten inspireren'. Het museum onthoudt zich verder van commentaar over de kwaliteit van de foto. Het initiatief zelf vindt ze al prijzenswaardig genoeg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.