'Baas over eigen overuren!' DAF-personeel gaat flyeren

12 december 2014 om 16:49
nl
Werknemers van DAF Trucks gaan maandagochtend flyers uitdelen voor meer zeggenschap over eigen tijd. Dit doen ze voor de poort van DAF in Eindhoven. De werknemers vinden dat DAF met hun vrije tijd aan de haal gaat.
Geschreven door

Zo zouden de truckbouwers niet zelf kunnen bepalen wanneer ze ADV dagen opnemen, en zouden ze worden ingeroosterd op de meest onmogelijke momenten. Volgens de medewerkers handelt DAF hiermee in strijd met de cao.
RespectRemy de Bats, DAF truckbouwer: “Wij willen meer zeggenschap over onze tijd en door DAF met respect behandeld worden. Wij zijn flexibel genoeg om onder alle omstandigheden trucks te bouwen, maar daarvoor verwachten we ook dat DAF onze vrije tijd respecteert. Dat we op tijd weten wanneer we vakantiedagen op kunnen nemen en niet op ieder moment wel of niet op moeten komen draven om te werken."
Volgens De Bats krijgen werknemers die al onderweg zijn soms te horen dat het niet meer nodig is dat ze ADV-dag moeten opnemen. "Dat is niet volgens de afspraken. Wij zijn gemotiveerde en betrokken medewerkers, die ook een sociaal leven buiten DAF hebben met verantwoordelijkheden voor bijvoorbeeld familieleden. Die laten we niet zomaar uit onze handen vallen.”
'Sneller duidelijkheid over vakanties'Uit een eerder afgenomen enquête, ingevuld door meer dan 1000 werknemers kwam volgens vakbond FNV Metaal naar voren dat ruim 90% van de werknemers zelf wil bepalen wanneer ze ADV dagen opnemen om overwerk te compenseren.
95% geeft aan zeggenschap te willen over het opnemen van vakantie, buiten de twee door DAF aangewezen vakantieweken om. Tot slot wil 93% sneller horen of DAF de aangevraagde vakantie toekent. Dat is nu pas maanden later.
GesprekUit het gesprek dat de FNV onderhandelingsdelegatie had met DAF HR-baas Edwin van den Oetelaar blijkt volgens de bond dat de DAF directie vasthoudt aan haar eigen visie. "De directie wil dat de werknemers op ieder moment dat het nodig is, komen werken en thuis blijven als ze even niet nodig zijn. Ongeacht wanneer dat is", aldus de onderhandelingsdelegatie.
Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: “De DAF werknemers hebben een duidelijk signaal afgegeven, ‘Respecteer onze tijd’. Want ADV-dagen worden te pas en te onpas wel of niet ingeroosterd. De DAF werknemers zijn zeer loyaal aan het bedrijf, maar het moet niet zo zijn dat ze 7 dagen per week 24 uur per dag inzetbaar zijn en daardoor geen normaal gezinsleven of sociaal leven kunnen hebben.”
Reactie DAF"We streven er naar medewerkers zo snel mogelijk te informeren als er ADV wordt ingepland. Soms zijn er echter situaties waarin dit helaas niet mogelijk is", laat DAF per mail weten. Zo kwam het begin dit jaar een aantal keer voor dat onderdelen te laat binnen kwamen, waardoor op het laatste moment alsnog ADV moest worden ingeroosterd.
Bij DAF werken ongeveer 5000 mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.