Rechter handhaaft faillissement huishoudelijke tak Thebe

BREDA - De rechtbank in Breda heeft donderdag de bezwaren van het personeel tegen het faillissement van huishoudhulporganisatie Thebe in West-Brabant afgewezen. Het staat volgens de rechter vast dat er verlies werd geleden. Thebe heeft voldoende gedaan om de werkgelegenheid te redden en er zijn geen aanwijzingen voor een voorgekookte doorstart, aldus de uitspraak.
Thebe leverde met 1950 medewerkers huishoudhulp aan 7000 mensen in 22 West-Brabantse gemeenten. Het bedrijf  werd in december failliet verklaard.

Misbruik
De tegenstanders menen dat het faillissement is misbruikt om goedkoop van personeel af te komen. Via andere aanbieders houden de huishoudhulpen nu weliswaar hun werk maar met versoberde arbeidsvoorwaarden en verlies van dienstjaren, legde advocaat Jean-Louis van Os donderdag uit.

De rechter vindt dat er geen sprake is van een voorgekookte doorstart en Thebe het faillissement niet hebben zien aankomen. “Dat klopt”, zegt Jean-Louis van Oss. “Maar dat is deels gebaseerd op wat die curatoren hebben gezegd. En die curatoren hebben afgelopen vrijdag daarover leugens verspreid die ook zijn opgenomen in het vonnis.” Om die reden gaat Van Oss ook in hoger beroep.

'Een beerput is er niets bij'
Volgens Van Oss stinkt het zaakje. “Een beerput is er niets bij. En we hebben al eerder gezegd dat dit draaiboek al veel eerder klaar stond en op het moment dat curatoren daar aan mee gaan doen dan geeft dat zeer te denken.” De advocaat meent dat de beide curatoren onder ede hebben gelogen tegen de rechter over de overnamekansen voor de huishoudelijke tak van Thebe.

Die zouden er niet zijn, maar twee dagen later werd bekend dat zowel Tzorg in Uden en TSN in Almelo interesse hebben om een deel over te nemen. Curator Bart van Logtestijn weigert in te gaan op de beschuldiging van Van Os

Baanbehoud
Na het faillissement hebben zo'n 600 Thebe-thuishulpen ontslag gekregen. Voor de resterende 1300 medewerkers heeft Van Logtestijn goede hoop.

"Er zijn inmiddels contracten met 11 gemeenten, waardoor zo'n 500 huishoudelijke hulpen aan de slag kunnen blijven. Wij verwachten dat meer gemeenten zullen aanhaken en het grootste deel van de 1300 medewerkers haar baan behoudt."