Paul Depla geïnstalleerd als burgemeester van Breda: 'Heb ik erg naar uitgekeken'

BREDA - Breda heeft weer een burgemeester. Paul Depla is maandagavond geïnstalleerd als nieuwe burgervader van de stad. Hij volgt Peter van der Velden op, die sinds 1 januari een nieuwe baan heeft. Depla heeft er zin in. "Ik hoop het waar te kunnen maken de komende jaren."
De 49-jarige Depla was de afgelopen vijf jaar burgemeester van het Zuid-Limburgse Heerlen. Daarvoor was hij wethouder in Nijmegen. Paul Depla is lid van de PvdA.

In de Grote Kerk in Breda was maandagavond een grote receptie. "Vandaag is een mooie dag. Ik heb hier erg naar uitgekeken. Iedereen mag komen kijken. Ik ben er niet alleen voor de bobo's."

'Burgemeester in mooiste stad van Brabant'
"Het is heel erg mooi om burgemeester te worden een Brabantse stad als geboren Brabander", legt Depla uit. "En dan ook in de mooiste stad van Brabant. Dat maakt het helemaal af. Ik ben hard bezig om alle mensen, bedrijven en instellingen snel te leren kennen en de stad echt eigen te maken. Ik ga me hard inzetten voor de stad Breda."

De kinderen en de partner van Depla wonen nog in Zuid-Limburg. "Ik hoop in de zomer snel een huis te vinden. Het voelt goed om terug te gaan naar Brabant. Terug naar je roots."

'Goed toeven in Breda'
Paul Depla laat weten graag voor Breda aan de slag te gaan. "Ik hoop het hier waar te maken. Ik wil doorgaan met de regionale samenwerking waar Peter van der Velden al een goede start mee heeft gemaakt. Ik wil het economische profiel meer kleur geven. En mensen graag bij de stad betrekken. Iedereen moet zich thuisvoelen in Breda en weten dat het hier goed toeven is."

Depla ziet zich niet snel vertrekken naar Den Haag. "Daar heb ik geen ambities voor. Al vijftien jaar ben ik enorm verknocht aan lokaal bestuur. Het is geen droom van mij om in Den Haag te eindigen. Ik ben een 'mensenpoliticus' en waar kan je dat beter zijn dan in de gemeente? Ik vind het leuk om met directe dingen bezig te zijn. Lokale politiek is echte mensenpolitiek. Daar voel ik me thuis."

Voorvechter drugsbeleid
De afgelopen tijd profileerde Depla zich onder meer als voorvechter van een nieuw drugsbeleid. Vorige week presenteerde de gemeente Heerlen nog een onderzoek waaruit blijkt dat gereguleerde wietteelt zakelijk gezien haalbaar is.

Ook als burgemeester van Breda blijft Depla zich bezighouden met drugs. Hij wordt lid van een werkgroep die de problemen rond softdrugs in kaart gaat brengen.

Fanatieke twitteraar
Ben je geïnteresseerd in de handel en wandel van de nieuwe burgemeester van Breda? Je kunt 'm volgen via Twitter: @PaulDepla.