Opkomst verkiezingen laagst in Brabant, Wim van de Donk teleurgesteld: ’43 procent kan echt niet’

19 maart 2015 om 10:49
nl
De opkomst van de Provinciale Statenverkiezingen was dit jaar het laagst in Brabant: 43,6 procent. Dat is bijna vier procent minder dan het landelijk gemiddelde. Commissaris van de Koning Wim van de Donk is teleurgesteld dat er in verhouding het minst is gestemd is in zijn provincie. “Dit mag niet de bedoeling zijn in een democratie”, laat hij verbitterd weten aan Omroep Brabant.
Geschreven door

De opkomst was het hoogst in de provincies Friesland (53,1 procent) en Groningen (53,0 procent). Onze provincie zit daar ver onder. “De opkomst was echt te laag. We gaan de komende tijd goed nadenken over hoe we dit beter kunnen doen”, vertelt hij.
LEES OOK: Brabantse lijsttrekkers over uitslag Provinciale Statenverkiezingen: 'Brede coalitie onvermijdelijk'
'Alle stemmers bedanken'Volgens Van de Donk is het een algemeen verschijnsel dat de mensen minder geneigd zijn om naar de stembus te gaan. “Je ziet dat in de kleinere gemeenten de opkomst hoger is. Dit heeft misschien met de betrokkenheid bij politiek en bestuur te maken, maar het is nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden.”
Aan de publiciteit en de campagnes van de politieke partijen heeft het in elk geval niet gelegen. “Omroep Brabant heeft keurig aandacht besteed aan de verkiezingen. Er is dus ook veel om trots op te zijn. Ik wil alle Brabanders bedanken die woensdag de moeite hebben genomen naar de stembus te gaan.”
LEES OOK: Uitslag Provinciale Statenverkiezingen: VVD de grootste van Brabant, gevolgd door CDA en SP
'Mooie toekomst van maken'De felicitaties gaan uit naar de partijen die het Brabantse parlement zullen vertegenwoordigen. “We hebben heel veel capabele mannen in huis die zich betrokken opstellen. Ik verheug me op de samenwerking, welke ploeg er ook komt. Samen gaan we er een mooie toekomst van maken”, besluit de commissaris van de Koning.
De VVD is de grootste partij geworden tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten in Brabant. De VVD kreeg slechts 1836 stemmen meer dan het CDA. Dat kleine verschil betekent vermoedelijk wel dat de VVD 10 zetels krijgt en het CDA maar 9. Ook de SP krijgt 9 zetels. De huidige coalitie, bestaande uit VVD, CDA en SP, behoudt een nipte meerderheid (28 zetels).
Lees alles over de verkiezingen op onze themasite: omroepbrabant.nl/brabantkiest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.