Video

Het Van Abbemuseum in Eindhoven geeft voor even het heft uit handen

15 april 2015 om 20:02
nl
In het Van Abbemuseum in Eindhoven maken zes 'gelegenheidsconservatoren' tijdelijk de dienst uit. Dat wil zeggen, in één expositiezaal van het museum. De zes zijn geen professionals maar gewone kunstliefhebbers, afkomstig uit het hele land.
Geschreven door

De 'conservatoren' maakten ieder hun eigen mini-tentoonstelling. Voor hun collectie mochten ze kiezen uit driehonderd kunstobjecten van zes musea. De enige voorwaarde: een goed verhaal achter de keuze.
Voor het project Mix Match Museum waren honderden aanmeldingen. In Eindhoven wordt voor zes mensen een droom werkelijkheid.
'Dit is echt kicken'Voor Geert-Jan van der Meulen uit Eindhoven is het een bijzondere ervaring. Met zijn expositie, met als pronkstuk een opgezette wolf, wil hij terug naar de oorsprong van het museum. "Het Van Abbemuseum is voor mij als Eindhovenaar een begrip en nu heb ik hier een eigen plek. Ik had nooit verwacht dat ik uitgekozen zou worden. Dit is echt kicken."  
De bedoeling om 'gewone' mensen te mee te laten denken over een tentoonstelling is volgens Ilse Cornelis van het Van Abbe vooral om ze te laten voelen hoe professionele conservatoren hun werk doen:  hoe ze keuzes maken en met welke dilemma's ze worstelen.
Niet elitair"Maar we willen kunst ook zo laagdrempelig mogelijk onder de aandacht brengen. Dit is een mooie manier om dit te doen", aldus Cornelis. Ook in vijf andere musea zijn mix match-tentoonstellingen te zien. De opening van de expositie in het Van Abbemuseum is zaterdag. De tentoonstelling duurt tot eind augustus.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.