‘Zonder Philips op de borst zijn we naakt’, Nicole van den Broek liet kampioenstenue PSV bodypainten

EINDHOVEN - “Philips hoort bij PSV zoals PSV bij Philips hoort.” Aan het woord is de Eindhovense Nicole van den Broek. Net terug uit het buitenland liet ze vorige week donderdag het tenue van PSV op haar lichaam verven. Op die manier vierde ze het kampioenschap op haar eigen manier én liet ze weten dat ze het ‘doodzonde’ vindt dat Philips verdwijnt als shirtsponsor.
Nicole zat in Spanje toen PSV op zaterdagavond 18 april kampioen werd in de wedstrijd tegen Heerenveen. Het was een dubbel gevoel voor de fanatieke supporter. Enerzijds blij dat PSV weer kampioen was geworden, anderzijds baalde Nicole dat ze niet bij het feest in de stad kon zijn.

'De mannen bedanken'
10 mei was de datum die ze vrij had gehouden voor het kampioensfeest van PSV. “Maar dat feest kwam dus veel eerder. Dus bedacht ik dat ik de mannen op een andere manier wilde bedanken zodra ik weer in Nederland was”, vertelt Nicole, werkzaam als gids voor verschillende reisorganisaties. Zo’n tien maanden per jaar verblijft ze in het buitenland.

Toen na het kampioenschap het nieuws bekend werd dat Philips verdwijnt als shirtsponsor van PSV, wist Nicole wat ze wilde doen. “Bodypainten! Het kampioenstenue van dit jaar. Compleet met broekje, sokken én shirt met Philips als sponsor.”

'Doodzonde als Philips van shirt verdwijnt'
Donderdag was het zover. In Helmond liet Nicole zich, opmerkelijk genoeg door een Amsterdamse, bodypainten. “Ik weet best dat mijn actie geen effect zal hebben op de beslissing van PSV, maar ik wilde namens de supporters op een ludieke manier een statement afgeven. Philips hoort bij PSV. Ik vind het doodzonde dat Philips van het shirt verdwijnt.”

Het nieuws kwam voor veel supporters, ook voor Nicole, uit de lucht vallen. “Juist dit seizoen heb ik het idee dat supporters veel meer bij de club betrokken worden. Maar hier hadden we niks over te zeggen. Dat stootte me letterlijk tegen de borst. Het is eeuwig zonde.”

700 reacties binnen een uur
Nicole vroeg of de foto’s met spoed konden worden afgeleverd, zodat ze die voor de laatste thuiswedstrijd van PSV tegen Heracles kon laten zien aan haar PSV-vrienden. De reacties waren overweldigend. “Het is niet normaal. Binnen een uur kreeg ik zevenhonderd berichten van supporters, van mensen bij PSV, van mensen die ik niet ken en van supporters van andere clubs.”

Zondag zat Nicole in het stadion tijdens de gewonnen wedstrijd van PSV tegen Heracles. “Ik leek koningin Máxima wel. Mensen herkenden me, kwamen me een hand geven. Het was een heel bijzondere dag, zeker ook door het afscheid van Memphis Depay.”

Doel bereikt
De telefoon staat roodgloeiend, maar als straks de storm een beetje gaat liggen, kijkt Nicole met ‘een big smile’ terug op haar actie. “Het was nooit bedoeld als professionele fotoshoot. Ik wilde dit namens de supporters van PSV doen. Dat mijn actie zoveel teweeg heeft gebracht, had ik nooit durven dromen. Volgens mij is mijn doel wel bereikt.”