Strijd vakbond FNV Transport tegen Farm Trans strandt bij rechter

BERGEN OP ZOOM - De kantonrechter in Bergen op Zoom kan geen uitspraak doen in het kort geding dat vakbond FNV Transport en Logistiek heeft aangespannen tegen transportbedrijf Farm Trans in Moerdijk.
Volgens de rechter is FNV Transport en Logistiek een 'niet-bestaande vennootschap' omdat dit vakbondsonderdeel niet staat ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Daardoor kan de zaak niet inhoudelijk worden behandeld, aldus de uitspraak dinsdag.

Uitbuiting
De bond had het kort geding tegen de aardappeltransporteur aangespannen om het bedrijf Poolse chauffeurs zou uitbuiten. Farm Trans heeft ook een afdeling in Polen, waar deze chauffeurs voor werken. Maar de chauffeurs rijden volgens de FNV vooral in Nederland en moeten daarom een Nederlands loon krijgen.

De vakbond gaat nu onder de algemene naam FNV, die wel staat geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel, het kort geding tegen Farm Trans opnieuw aanspannen. "Farm Trans heeft slechts een paar weken uitstel gewonnen'', zegt vakbondsbestuurder Edwin Atema.

Derde keer
Het is de derde keer dat een inhoudelijke behandeling van de zaak voortijdig sneuvelt. De eerste keer was de zaak bij de verkeerde kantonrechter aangebracht, vervolgens diende Farm Trans met succes een wrakingsverzoek in om de rechter te vervangen en nu is foute naamsvermelding in de dagvaarding de reden.

Volgens de rechter was de vakbond gewaarschuwd. Farm Trans had FNV Transport en Logistiek in een eerder stadium een 'spookpartij' genoemd. De vakbond nam risico door de dagvaarding niet onmiddellijk in te trekken en alsnog een nieuwe dagvaarding op naam van de juiste eisende partij partij uit te brengen, zo staat in de uitspraak.

Frietje oorlog
Eind maart dit jaar werd het kort geding van de vakbond tegen Farm Trans op een opmerkelijke manier aangekondigd. De dagvaarding werd met friet en satésaus aan het pand van het bedrijf op industrieterrein Moerdijk geplakt.