Te weinig topvrouwen bij bedrijven: 'Dit gaat echt veel te langzaam'

TILBURG - Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben nog altijd minder vrouwen in hun bestuur en raad van commissarissen dan wettelijk moet worden nagestreefd. Dat blijkt uit onderzoek van de business school van de universiteiten van Tilburg en Eindhoven.
Van alle commissarissen is 21 procent vrouw en van alle bestuurders 8 procent.

Streefgetal
Met dit percentage wordt niet voldaan aan het Nederlandse wettelijk streefgetal van minimaal 30 procent vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen. Die verdeling moet eigenlijk uiterlijk op 1 januari worden bereikt.

25 van de 84 bedrijven hebben helemaal geen vrouw in het bestuur of de raad van commissarissen. Bij zestien bedrijven zonder vrouwelijke bestuurders zijn dit jaar alleen mannelijke bestuurders benoemd. Bij twaalf bedrijven zonder vrouwelijke commissarissen zijn alleen mannelijke commissarissen benoemd.

30 procent
Akzo Nobel, Delta Lloyd en PostNL voldoen nagenoeg aan het streven ten aanzien van het aantal topvrouwen.

"Buitengewoon teleurstellend.'' Zo noemt minister Jet Bussemaker (Emancipatie) de geringe stijging van het aantal vrouwen aan de top van de beursgenoteerde bedrijven. "Dit gaat gewoon echt veel te langzaam." Bussemaker zegt dat wordt onderstreept dat de toppen van de beursgenoteerde bedrijven 'nog steeds mannenbolwerken' zijn. De groei van het aantal vrouwen doet "in ieder geval geen recht aan het potentieel aan vrouwelijk talent'', aldus de minister.