Mister Gay-kandidaat wil betere wetgeving voor kinderwens homoseksuele mannen

EINDHOVEN - Steven van Akelijen uit Roosendaal wilde maar één ding en dat is vader worden. Maar als homoseksuele man loopt hij daarbij tegen huizenhoge problemen aan. Een goede vriendin zou zijn draagmoeder worden maar door persoonlijke omstandigheden ging dat niet meer door. En een nieuwe draagmoeder zoeken is enorm moeilijk en wettelijk erg omslachtig. Steven heeft zich er voorlopig bij neergelegd dat hij geen vader meer wordt. Hij heeft het een plekje gegeven, maar de hoop nog niet helemaal opgegeven.
In het programma Onder Ons vertelt een geëmotioneerde Steven zijn verhaal. Een goede vriendin had jaren geleden aangeboden om draagmoeder voor hem te zijn.
"De weg ernaartoe was ongelofelijk moeilijk. Je krijgt met zoveel formaliteiten te maken. Zo moet de man van de draagmoeder het kind ontkennen, de draagmoeder moet het kind afstaan en ik moet het kind erkennen."

Toch hadden ze na lang regelen, bijna alles in kannen en kruiken. Maar toen overleed de man van Stevens vriendin. "Dat was vreselijk. Ik wilde haar daarna ook niet meer belasten met mijn wens."

Een plekje gegeven
Steven nam het moeilijke besluit om helemaal te stoppen met het traject om vader te worden. Voor nu heeft hij het dat een plek gegeven maar helemaal definitief heeft hij nog geen afscheid genomen van zijn wens.

Bij de komende Nederlandse Mister Gay-verkiezing wil hij zijn verhaal doen en misschien gaat er iets veranderen in de Nederlandse wetgeving voor homoseksuele mannen die dolgraag een kindje willen.  

Mister Gay Verkiezing
"Schijnbaar ben ik een mooie jongen", vertelt Steven aan tafel bij Onder Ons. "Maar de hoofdreden voor mij om mee te doen aan de Mister Gay Verkiezing is omdat ik er een platform krijg, waar ik mijn verhaal kan doen." De verkiezing draait volgens Steven niet alleen om uiterlijk maar ook om de verhalen achter de deelnemers. "Hopelijk zorgt het delen van mijn verhaal ervoor, dat er wat gaat veranderen in de wetgeving rondom draagmoederschap in Nederland." Mensen die Steven willen steunen in zijn strijd, kunnen op hem stemmen.  

Afscheidsbrief
Nadat Steven zich erbij neergelegd had dat hij geen vader zou worden, besloot hij een filmpje op YouTube te plaatsen waar hij een brief opleest aan zijn ongeboren kind. Steven krijgt zelf nog altijd kippenvel als hij dit filmpje ziet: "Ik vind het nog steeds moeilijk om te zien. Ik heb ook erg getwijfeld om het online te zetten. Maar ik vind het soms zo'n oneerlijke wereld. Daarom deel ik mijn verhaal."