Katten in Brabant mogen niet meer worden afgeschoten

DEN BOSCH - In Brabant mogen niet langer katten worden afgeschoten door jagers. Onze provincie sluit zich hiermee aan bij acht andere provincies waarin dit verbod al langer geldt. Volgens de Partij voor de Dieren worden er in Brabant jaarlijks tweeduizend loslopende katten afgeschoten. Bijvoorbeeld in natuurgebieden of aan de rand hiervan.
Reden voor de partij om in Provinciale Staten een motie in te dienen om het afschieten van katten te verbieden. Een motie die vrijdag werd aangenomen. Een mijlpaal voor de partij, want zij streden hier in onze provincie al vijf jaar voor.

Zo’n tachtig procent van de katten die worden afgeschoten, zijn volgens de Partij voor de Dieren huiskatten met een eigenaar. Geen verwilderde katten dus. Nu de motie is aangenomen wordt volgens fractievoorzitter Marco van der Wel veel leed voor katten en hun baasjes voorkomen.

Diervriendelijk alternatief?
Maar wat als katten nu toch voor overlast zorgen, bijvoorbeeld in natuurgebieden. Is er dan een diervriendelijk alternatief? "Zeker", zegt Van der Wel. "We hebben het hierover gehad met de Dierenbescherming. En zij hebben een speciaal programma."

"Dit houdt in dat katten worden gevangen, gecastreerd en teruggezet. In het geval van wilde katten dus. Gaat het om katten die een eigenaar hebben dan gaan ze natuurlijk gewoon terug naar hun baasje."

Voor/tegen
Partij voor de Dieren diende de motie in samen met GroenLinks en de PVV.  De motie werd gesteund door de SP, D66 en de PvdA.

Tegen waren de VVD, het CDA, 50 Plus, Lokaal Brabant en ChristenUnie-SGP.