'Voer schapen geen eikels!', herkauwers slachtoffer van goed eikeljaar

7 oktober 2015 om 14:37
nl
Door een goed eikeljaar zijn er meer schapen die ziek worden van het eten van eikels. De beesten vinden ze lekker, maar worden er daarna doodziek van. Op kinderboerderij Minnebeek in Roosendaal overleed schaap Loulou aan de gevolgen. Schaap Marley vecht nog voor haar leven.
Geschreven door

Door de goede weersomstandigheden groeien er veel eikels aan de bomen. Zoveel dat de Gezondheidsdienst voor Dieren eigenaren van herkauwers waarschuwt.
Het gaat dan vooral om de groene eikel en zijn blad. "Daar zit meer tannine in dan in bruine eikels", vertelt dierenarts Jerry Kreike. De groene onrijpe eikels worden door buien of storm uit de boom geblazen.
Niet voeren!Kreike maakt zich zorgen om de dieren. "De schapen vinden de eikels lekker en beseffen niet dat ze ze niet moeten eten. De eikels vallen in hun wei of mensen voeren ze." Hij wil mensen oproepen dat laatste niet te doen. "Voer de schapen geen eikels, daar gaan ze dood aan!"
"De beesten kunnen door het eten van de eikels last krijgen van vergiftigingsverschijnselen en maag-darmontstekingen. Dit kan leiden tot ernstige verstoppingen of diarree", zegt Kreike.
Voor schaap Loulou is het te laat, maar Marley lijkt er weer bovenop te komen volgens Kreike. "Ze ziet er al beter uit en haar buik is minder dik, ze overleeft het wel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.