Groot drugslab in Veen: ontmanteling gaat de hele dag duren

14 oktober 2015 om 15:40 • Aangepast 21 november 2020 om 15:22
nl
De ontmanteling van het dinsdag ontdekte xtc-lab aan de Wielstraat in Veen, gaat woensdag de hele dag duren. Dat bevestigt Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) op Twitter. Het gaat om een grote inzet met ‘veel hardware en chemicaliën’.
Profielfoto van
Geschreven door

De politie trof dinsdag in een pand aan de Wielstraat het drugslaboratorium aan. Aanvankelijk leek het om een deel van een laboratorium te gaan, maar na onderzoek bleek er sprake van een groot en professioneel lab dat overigens niet in bedrijf was. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.
Diverse ruimtesVolgens de politie was de loods onderverdeeld in diverse ruimtes. In een afgetimmerd gedeelte troffen agenten een zogenoemde kristallisatieruimte voor xtc aan. Elders op het terrein werd het lab gevonden. Verder stond er een zeecontainer met drugsafval en legde de politie beslag op een grote hoeveelheid grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.
De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) werd opgeroepen om het lab af te breken en forensisch rechercheurs stellen eventuele sporen veilig. Vermoedelijk duurt dat nog de hele dag.
ZIE OOK: Gevolgen drugsdumpingen in Brabantse natuur nader onderzocht
Verregaande gevolgenHet aangetroffen drugsafval heeft verregaande gevolgen voor de omgeving rond de Wielstraat. Volgens de LFO wordt drugsafval door criminelen steeds vaker geloosd in bodem, riool of in het water.
Het opruimen van drugsafval in Brabant kost jaarlijks ruim vijf miljoen euro. Naast het forse kostenplaatje, leidt het chemisch afval, dat ontstaat bij de productie van drugs, ook tot problemen voor de volksgezondheid. Xtc dat in het rioolwater terechtkomt na drugsgebruik, komt voor ongeveer de helft in het oppervlaktewater terecht.

LEES OOK: Chemische troep van drugsafval kan in Brabants drinkwater komen: bodemexpert luidt de noodklok
Drugs in BrabantBrabant speelt al jaren een belangrijke rol in de productie en in de handel van amfetamine. Ook bij dumpingen van drugsafval loopt onze provincie voorop. Bij Meld Misdaad Anoniem kwam vorig jaar 46 procent meer anonieme meldingen binnen over drugslabs en afvaldumpingen dan een jaar eerder. Dit werd nog eens extra duidelijk uit de themasite van Omroep Brabant drugsinbrabant.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.