Brabant herdenkt Floris van der Putt, grondlegger Brabants volkslied

21 november 2015 om 20:13
nl
De herdenking van de honderdste geboortedag van de priester-musicus Floris van der Putt bracht zaterdag een rijdende beiaard naar Lieshout. Natuurlijk speelde beiaardier Boudewijn Zwart daarop het 'Lied van Hertog Jan', in 1947 door Floris van der Putt gecomponeerd en door menigeen geoormerkt als het Brabantse volkslied. Later die dag klonk hetzelfde lied ook in het Provinciehuis in Den Bosch, deze keer in een speciale bewerking voor harmonie- en fanfareorkesten.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

In Lieshout bracht het Sint Servatiusgilde een vendelgroet bij het graf van de musicus, die in 1990 overleed. Hij had er tot die tijd als pastoor gewerkt.
Eerste herkenningstune Omroep BrabantDe priester Floris van der Putt werd op 21 november 1915 in Stratum (Eindhoven) geboren. Hij was niet alleen priester en leraar, maar vooral componist. Hij schreef veel kerkelijke liederen die nog steeds worden gezongen. Daarnaast componeerde hij veel volksliederen, waaronder 'Toen de Hertog Jan kwam varen.'
Omroep Brabant ontleende haar eerste tune aan dit nummer. Op 1 september 1976 leidde het de allereerste radio-uitzending van de omroep in.
Over Floris van der Putt verscheen dit weekend ook een biografie, geschreven door Prof. Dr. Anton Vernooi, emeritus hoogleraar liturgische muziek.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.