Toezicht in gevangenis Vught 'ondermaats', maar soms is een incident 'niet te voorkomen'

29 januari 2016 om 18:41
nl
De interne beveiliging en toezicht op gedetineerden in de gevangenis in Vught is al jaren ondermaats. Dat zeggen diverse advocaten, ex-gedetineerden en politici onafhankelijk van elkaar tegen Omroep Brabant naar aanleiding van de dood van een gevangene die brand stichtte in zijn eigen cel. Directeur Hans Huizer van de PI Vught laat weten dat het soms onvermijdelijk is. "Het zou niet moeten kunnen, maar het is niet te voorkomen."
Geschreven door

Er is door advocaten, ex-gedetineerden en politici geschrokken gereageerd op de dood van Richard Cordes (43) die overleed nadat hij brand in zijn eigen cel stichtte.
Volgens raadsman Sébas Diekstra neemt de PI in Vught het niet zo nauw met de zorg en beveiliging voor geesteszieke gevangenen. Hij eist verbetering. “Het huidige systeem is verrot en moet zo snel mogelijk worden aangepakt.”
'De nodige ervaring ontbreekt'De 43-jarige Richard Cordes werd maandag opgepakt, nadat hij had gedreigd de gaskraan van zijn appartement in Den Bosch open te draaien en de boel op te blazen. Hij heeft vermoedelijk een aansteker mee naar binnen kunnen nemen.
ZIE OOK: Doorgedraaide man die dreigde woning op te blazen komt om bij brand in eigen cel
Op de psychiatrische afdeling waar Cordes terechtkwam, ontbreekt de nodige ervaring om gedetineerden op deskundige wijze te behandelen en te beveiligen, zegt ex-bajesklant Sebastiaan Beens die een paar jaar geleden in de gevangenis in Vught zat.
[YouTube:body:https://youtu.be/OJN8H68NvBM]
Beens maakte in Vught pogingen tot zelfmoord en brandstichting mee. “Het is schandelijk dat nog steeds dergelijke incidenten kunnen gebeuren. Er zouden bij de PI meer psychologen in dienst moeten zijn die de juiste zorg en ondersteuning kunnen bieden. Er komen al jaren zoveel klachten binnen waar door justitie geen moer mee wordt gedaan”, aldus Beens.
860 medewerkers op 636 gevangenen"Op het moment dat iemand echt de wil heeft om zichzelf van het leven te beroven, zal hij daar altijd een mogelijkheid toe vinden", legt directeur Huizer uit. "Hier verblijven in totaal 636 gedetineerden en er zijn 860 medewerkers. Dankzij hun zorg kunnen we veel van die mensen helpen en een enkele keer is het niet te voorkomen."
ZIE OOK: Celbrand in gevangenis Vught, gevangene moet gereanimeerd worden
Ex-gedetineerde Gregory Huijnen beaamt het verhaal van ex-gedetineerde Beens. Hij kwam eind december vrij uit de PI in Vught. “De zorg daar is zeer slecht”, zegt hij. “Als het een keer misgaat, doen ze het af als incidenten, maar het is schering en inslag. Je vraagt je af hoeveel er nog dood moeten gaan.”
'Zo kan het niet langer'Volgens Huijnen is het personeel onbekwaam. “Zij kunnen totaal niet inschatten welke zorg ze aan mensen moeten geven. Zo was er een gedetineerde die last had van zijn hart. Van de medische dienst moest hij een paracetamol nemen. Twee dagen later overleed hij aan een hartaanval.”
ZIE OOK: Zelfmoorden, branden en ‘kinderlijke ontsnappingen’: gevangenis Vught vaak decor van incidenten
Voor raadsman Diekstra is de dood van Cordes de spreekwoordelijke druppel die de emmer heeft doen overlopen. Hij zegt dat het wachten is op een volgend incident. “Het wordt tijd dat er vanuit de politiek een oproep wordt gedaan om een grootschalig onderzoek te starten naar het huidige beleid van de Nederlandse gevangenissen. Ik blijf ageren tegen dit systeem. Er moet snel verandering komen, want zo kan het niet langer.”
Directeur Huizer legt uit hoe een incident als deze bij een gevangenis als die in Vught meteen onder een vergrootglas wordt gelegd. "Dit gebeurt ook wel eens bij de GGZ maar als het in een gevangenis gebeurt dan komt het eerder in het nieuws."  
'Klachten zijn niet van de lucht'Strafpleiter Jan-Hein Kuijpers kent de klachten over de gevangenis. “Ik kom al jaren bij de PI in Vught. En de klachten zijn niet van de lucht”, zegt hij. Toch is Vught niet per se een uitzondering volgens hem. “In elke bajes zijn er klachten over de medische dienst en de zorg die verleend zou moeten worden.”
Kuijpers beaamt wat directeur Huizer zegt dat niet alles te voorkomen is. “Het regime is streng, maar dat kan niet verhinderen dat als iemand iets wil hebben in de gevangenis, hij er toch aan kan komen. Je kunt namelijk overal aankomen”, zegt hij. Hetzelfde geldt wat hem betreft voor zelfmoord. “Als iemand dood wil, dan lukt dat.”
'Ronduit vreselijk'Politicus Ahmed Marcouch (PvdA) volgt de ontwikkelingen bij de PI in Vught al jaren met argusogen. Hij nam met verbazing kennis van de dood van Cordes. “Het is ronduit vreselijk dat zoiets kan gebeuren. Ook voor het personeel gaat dit niet in de koude kleren zitten. Laat duidelijk zijn dat er snel een onderzoek moet komen hoe dit heeft kunnen gebeuren.”
Dat onderzoek komt er, vertelt directeur Hans Huizer. "De zaak wordt onderzocht door de technische recherche en er is melding gedaan bij de inspectie gezondheidszorg." Daaruit moet blijken hoe het heeft kunnen gebeuren dat Richard Cordes in de gevangenis zijn eigen leven kon nemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.