Honderden schatten in 1500 jaar oude graven in Alphen

ALPHEN - De graven die in Alphen zijn gevonden, behoren tot een groot grafveld met honderden graven. Tot nu toe zijn 41 Merovingische graven gevonden waaronder een zeldzaam crematiegraf. In de graven zijn geen skeletten aangetroffen, maar wel talrijke schatten. Dat heeft de gemeente Alphen-Chaam maandagmiddag tijdens een persconferentie bekend gemaakt.
De 'topvondsten' zoals archeologen ze noemen, werden vorige week al aangekondigd. Maandag maakte de gemeente de details bekend. De graven werden gevonden bij de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw regel en verdeelstation van Enexis langs de Chaamseweg in Alphen.

Wapens en sieraden
In de rechthoekige graven zijn acht complete potten aan het voeteneind gevonden. Verder lagen er 67 scherven, 115 metalen voorwerpen (wapens en sieraden) en 353 kralen. In één graf lag een gouden ring en een gouden ketting ingelegd met edelstenen.

In enkele gevallen was de omlijning van de kist duidelijk zichtbaar op de bodem van het graf. Vanwege de bodemomstandigheden zijn skeletten niet meer bewaard. In de jaren 50 werd op dezelfde plaats ook al een rijk grafveld uit de Merovingische tijd gevonden.

Grafritueel
In één graf was een zogenoemde 'heropeningskuil' gemaakt. Dergelijke kuilen in graven werden vroeger vaak 'grafroverskuilen' genoemd. Uit recent onderzoek blijkt dat de kuilen verband kunnen houden met een grafritueel.  Het gat was dan waarschijnlijk bedoeld om spullen in het graf te plaatsen of weg te halen.

Behalve het goud zijn de meeste metalen voorwerpen sterk verroest en niet goed herkenbaar aan de buitenkant. Uit röntgenfoto's is gebleken dat het om mantelspelden, gordelbeslag en gespen gaat.

Dynastie Frankische koningen
De Merovingers waren een dynastie van Frankische koningen, die van de vijfde tot de achtste eeuw regeerden in delen van het huidige Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De grenzen van hun rijk wisselden voortdurend.


Archeologen kwamen de vondst langs de Chaamseweg in oktober op het spoor. Het onderzoek werd gedaan op de plaats waar een nieuw regel en verdeelstation van Enexis moet komen. De locatie was al bijzonder, omdat daar in 1950 al een grafveld uit de Merovingische tijd werd opgegraven.