Politie waarschuwt voor 'snelwegoplichters' na reeks incidenten

EINDHOVEN - De politie heeft automobilisten vrijdag na een reeks incidenten gewaarschuwd voor zogenoemde snelwegoplichters. Het gaat om buitenlanders die met 'kletsverhalen' geld van automobilisten afhandig proberen te maken.
Meerdere mensen hebben zich de laatste tijd bij de politie gemeld dat ze op deze manier opgelicht zijn. Zo werd onlangs een automobilist uit Moergestel tegengehouden door een oplichter die voor hem op de weg ging staan. Dat gebeurde bij Berkel-Enschot.

Neppe telefoon
De oplichter gaf aan zonder benzine te staan en vroeg om hulp. De automobilist bood twintig euro en een ritje naar het benzinestation aan, maar de man wilde meer. Hij 'eiste' vijfhonderd euro en wilde zijn telefoon en horloge als onderpand inzetten. Dit werd de automobilist te gortig.

Volgens de politie werd bij een ander geval ook een telefoon als onderpand gegeven, maar bleek het toestel bij nadere inspectie nep te zijn. Ook was er in dit geval nog geen geld gegeven.

'Stop alleen bij ongeluk'
"Er zijn verschillende meldingen geweest dat er mensen op gevaarlijke punten langs de snelweg staan en om hulp zwaaien. Vaak is de politie gebeld maar kan dan de mensen niet meer vinden. Ze zijn dan al weggereden", aldus de politie.

De politie meldt dat automobilisten alleen moeten stoppen als er ook tekenen van een ongeluk zijn. "Stop dan veilig op de vluchtstrook en bel 112. Ga dan hulp verlenen. In alle andere gevallen: stop in principe niet als er iemand langs de snelweg staat te zwaaien."