Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding bewoner (25) azc Overloon: man ging door het lint

OVERLOON - De politie heeft maandagavond een waarschuwingsschot gelost bij het asielzoekerscentrum in Overloon. Een 25-jarige bewoner van deze opvang ging daar rond zeven uur door het lint. Enkele tientallen medebewoners probeerden vervolgens de aanhouding van de man te voorkomen door om hem heen te gaan staan. Ze keerden zich tegen de politie. Burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer, waar Overloon onder valt, spreekt van een vervelend incident.
Agenten voelden zich volgens een woordvoerder van de politie zo bedreigd door de menigte dat een van hen een waarschuwingsschot loste. Uiteindelijk kwamen er 25 agenten ter plekke om de boel onder controle te krijgen.

Man zonder geweld opgepakt
Door de inzet van onderhandelaars en een tolk kon de man uiteindelijk rustig worden meegenomen naar het bureau. Er is geen geweld gebruikt.  De bewoner ging door het lint na een conflict met medewerkers van het azc. Waar dit precies over ging kon een woordvoerder van de politie dinsdagochtend niet vertellen. Wel gaf hij aan dat de man meerdere dingen had vernield en ook zichzelf had verwond. Ook dreigde hij anderen iets aan te doen.  


 

 

Burgemeester ingeseind door politie
Burgemeester Van Soest werd snel nadat de problemen waren begonnen, door de politie ingeseind, zo laat hij desgevraagd weten. Hij is niet ter plaatse geweest, omdat de 'zaak' onder controle was.

Mede omdat de achtergrond van het incident niet bekend is, is het nog te vroeg voor eventuele maatregelen. Wel komt er binnenkort overleg met het ministerie van Justitie, de politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om te horen wat er aan de hand is. Het COA zelf spreekt van een eenmalig incident en heeft het voorval voor kennisgeving aangenomen.
Meer over dit onderwerp:
aanhoudingen azc overloon asielzoekers politie