Eerste Nederlandse winnares van Songfestival Corry Brokken overleden

BREDA - De Bredase zangeres Corry Brokken (83) is overleden. Ze was de allereerste Nederlandse die het Eurovisie Songfestival won, in 1957, met het liedje 'Net als toen'.
Brokken vertegenwoordigde Nederland drie keer op het Songfestival. De eerste keer, in 1956, won ze niet met het nummer 'Voorgoed voorbij'. Hoeveelste ze toen werd, bleef dat jaar geheim. Na haar winst in 1957 deed ze weer mee, maar met minder succes. Brokken werd toen gedeeld negende en laatste met het lied 'Heel de wereld'.

In 1959 deed ze nog een vierde poging om naar het liedjesfestival te gaan, maar toen kwam ze niet door de nationale voorronde. Als zangeres won ze vervolgens nog andere prijzen, zoals twee keer een Edison.  


Presentatrice
In de jaren zestig werd Brokken presentatrice van tv-programma's. Het was haar dan ook op het lijf geschreven het Songfestival in Nederland in 1976 te presenteren.

Na haar zangcarrière schoolde de Bredase zich om tot rechter en werd ze onder meer griffier bij de rechtbank in Den Bosch. Toch liet ze het zingen niet los. In de jaren negentig maakte ze een comeback.

Al een tijdje ziek
Corry Brokken werd in 2008 getroffen door een hersenbloeding. Daar herstelde ze van, maar de laatste tijd was ze opnieuw ziek.
Meer over dit onderwerp:
personen muziek corry brokken dood