Kankerpatiënt redt wandelaar van de dood tijdens beklimmen Alpe d’HuZes

EINDHOVEN - Een man uit Eindhoven heeft woensdagnacht tijdens het beklimmen van de Alpe d’HuZes het leven gered van een wandelaar die plots onwel werd. De 58-jarige Paddy Reijnders zag tijdens het fietsen een oudere man naar de grond gaan, twijfelde geen moment en ging over tot reanimatie tot het slachtoffer weer bij kennis kwam. Het besef dat hij een heldendaad heeft verricht, komt bij de Eindhovenaar nu langzaam binnen.
"Ik was met mijn dochter en schoonzoon net een paar minuten bezig aan de kaarsenrit toen ik een deelnemer opeens naar de grond zag vallen. Hij kreeg een hartaanval, dat zag ik direct. De man lag bewegingsloos midden op de weg. Ik controleerde zijn pols en ademhaling en merkte dat hij geen hartslag had. Toen ben ik met reanimatie begonnen”, blikt de 58-jarige Paddy terug.

Zes minuten gaf het slachtoffer geen teken van leven. Aan stoppen met reanimeren dacht de Eindhovenaar geen moment. “Als je goed reanimeert, kun je iemand zelfs na drie kwartier nog tot leven wekken. Ik hield mij aan die gedachte vast”, zegt Paddy, die zelf ernstig ziek is. Onlangs is bij hem prostaatkanker vastgesteld.

'Echt een zeldzaamheid'
Op een gegeven moment kreeg Paddy hulp van een arts die medische apparatuur bij zich had. Liefst twee keer werd een defibrillator ingezet om het hart van het slachtoffer weer op gang te krijgen. In eerste instantie reageerde de man er niet op, maar bij de tweede elektrische schok kwam hij weer bij. “Dat is echt een zeldzaamheid”, zegt Paddy, die zelf gespecialiseerd is in ademhalingstechnieken en reanimatie.

"Ik was enorm blij dat hij teken van leven gaf. Ik heb vaker een EHBO-cursus gevolgd en dat kwam nu uitstekend van pas.” De wandelaar werd per ambulance met grote spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Daar kwam hij op de intensive care te liggen. “We hebben gehoord dat het nu redelijk goed met hem gaat. Geweldig nieuws natuurlijk, daar hebben we het voor gedaan.”

Reddingspoging
Alles bij elkaar genomen heeft de reddingspoging van de Eindhovenaar ongeveer een uur geduurd. “Onze kaarsenrit had daardoor behoorlijk wat vertraging opgelopen. Bovendien ga je na zo’n heftige gebeurtenis toch met een ander gevoel die berg op, maar het is ons gelukt. Twee keer zelfs”, vertelt de Eindhovenaar dolgelukkig.

Paddy deed niet zomaar mee aan Alpe d’HuZes. “De kans is heel groot dat ik weer prostaatkanker heb. Waarschijnlijk heb ik met bestraling zo’n zestig procent kans op overleven. Ik vind het heel belangrijk dat er extra geld komt voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. Daarom doe ik nu alweer voor de tweede keer mee aan Alpe d’HuZes.”