'Het lijkt een oorlogsgebied': auto's, daken en schuttingen naar de knoppen

EINDHOVEN - Het is één groot deukenfestijn in de straat bij Leen Dirks uit Luyksgestel. De ochtend na de onweerbui met de gigantische hagelstenen neemt hij de schade op. Zowel zijn auto als het dak van zijn huis. “Het is allemaal naar de knoppen.” Ook op andere plekken in Zuidoost-Brabant heeft het noodweer schade aangericht.
De straat in Luyksgestel ligt vol met glas en dakpannen. Zelfs schuttingen hebben het noodweer van donderdagavond niet overleefd. “Bij ons op het gebouw zitten elf lichtkoepels. Die zijn allemaal kapot”, vertelt Leen.


Echt knoeperds
Zeker vijftien auto’s bij Leen in de straat zijn zwaar gehavend. “Dat die hagelstenen door plastic gaan is nog tot daaraan toe. Maar dit is echt metaal”, wijst hij naar de butsen in zijn auto. “Het waren echt knoeperds.”

ZIE OOK: Veel schade in Zuidoost-Brabant vanwege hagel en onweer

Zijn motorkap heeft alleen al vijftien butsen. Van heel lichtjes gedeukt tot zo diep dat de lak eraf is. “Je weet niet wat je overkomt. Het was alsof ze met tennisballen aan het gooien waren”, vertelt Leen.

Tuin is maanlandschap
"Het lijkt wel een oorlogsgebied", zegt Wendy Beijerbacht. Ook zij is slachtoffer van het noodweer. "Bij mij zijn drie auto's beschadigd, de tuin is een maanlandschap, zonnepanelen en dakpannen zijn er vanaf." Alsof er een orkaan over Luyskgestel is geraasd.De gemeente Bergeijk roept mensen die naar Luyksgestel willen en doorgaand verkeer op om het dorp te mijden. Het verkeer wordt omgeleid, zodat de brandweer en andere hulpdiensten ongestoord hun werk kunnen doen.

Burgemeester komt kijken
Burgemeester Callewaert en de wethouders bracht vrijdagmiddag een bezoek aan Luyksgestel om de bewoners een hart onder de riem te steken. Een aantal inwoners heeft vanwege de schade aan hun huis de nacht elders doorgebracht. Op de website van de gemeente Bergeijk staat een aantal veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden.

Volgens burgemeester Callewaert is vooral de bebouwde kom van het dorp getroffen. “Vanuit het gemeentehuis helpen we de bewoners met eventuele problemen”, vertelt hij. Ook is het nog niet duidelijk of de wielerronde van aanstaande maandag door kan gaan.

Asbest vrijgekomen
Door het noodweer zijn in Luyksgestel veel daken veranderd in een gatenkaas. Ook zijn er veel daken van stallen en schuren (deels) naar beneden gekomen. Volgens de gemeente is in enkele gevallen asbest vrijgekomen.

Deze stukjes asbest kunnen door de bewoners zelf worden opgeruimd. Volgens de gemeente is het raadzaam om handschoenen aan te doen, de asbest nat te houden en in plastic zakken te bewaren.

Voor de daadwerkelijke sanering van de daken en asbestdeeltjes op de grond kan de gemeente een verklaring van geen bezwaar afgeven, waarmee een erkend asbestsaneringsbedrijf direct aan de slag kan.

ZIE OOK: Hoe ontstaan die mega hagelstenen en wat is een supercel?

Op andere plekken ook veel overlast
Niet in alleen in Luyksgestel wordt een dag naar het onweer de schade pas goed zichtbaar. In Asten en Someren zijn veel daken beschadigd. Het water staat in Lierop op sommige plekken nog erg hoog. En ook Deurne werd niet overgeslagen: hier ligt op de Veldstraat veel rommel op weg nadat het riool omhoog kwam.

Scholen gesloten
Vanwege de overlast door het weer waren sommige basisscholen vrijdag dicht. Onder meer in Someren, Luyksgestel en Asten hoefden kinderen niet naar school.Weinig schade aan zonnepanelen
De schade aan zonnepanelen in Zuidoost-Brabant als gevolg van het noodweer lijkt mee te vallen. RE-source Renewable Energy in Veldhoven heeft ongeveer 1500 klanten in het zuidoosten van onze provincie. Het bedrijf kreeg slechts twee meldingen uit Luyksgestel en Someren. Volgens directeur Egbert Gramsbergen is dit uniek, want ze hebben in 37 jaar tijd nooit een melding gehad van schade aan zonnepanelen vanwege hagel.

Zonneplan, een bedrijf dat landelijk opereert, kreeg twee meldingen van schade uit Someren en Asten. Remozon uit Nederweert kreeg één melding en Prokom uit Eindhoven kreeg geen schademelding.

Drukke tijden
Voor glaszetters en bouwbedrijven zijn het drukke tijden. In de Molenbergstraat is Glas- en schilderwerk Van de Akker uit Helmond bezig om de ruit in een deur te repareren. "Sinds donderdagavond negen uur tot nu toe hebben we wel honderd meldingen binnengekregen", vertelt glaszetter Twan. "We zetten er eerst noodglas in en komen later terug om de nieuwe ruit erin te zetten. Ik kan geen ruit meer zien."

Bouwbedrijf Berghege in Oss kreeg 1000 schademeldingen voor de kiezen. "In Luyksgestel zijn we vandaag met veertig medewerkers aan de slag geweest. Daarnaast waren er in Someren ook nog eens dertig man bezig om zoveel mogelijk schade te herstellen. Voor het bedrijf was het een goede dag, maar je weet ook dat achter elke melding een hoop ellende zit", vertelt Gilbert Ceelen.
Meer over dit onderwerp:
noodweer hagel luyskgestel