'Roep getroffen regio uit tot rampgebied', LTO wil dat overheid boeren helpt

SOMEREN - LTO Nederland heeft maandagmiddag een dringende oproep gedaan aan de overheid om het noodweer van afgelopen donderdag te beschouwen als een ramp. Op die manier kunnen boeren sneller worden geholpen.

Verschillende partijen, waaronder verzekeraars, provincie, ministeries en land- en tuinbouwbonden kwamen maandagmiddag bijeen in Someren om de gevolgen van het noodweer te bespreken. ''Het kan niet zo zijn dat dit gebied de dupe is van deze ramp, waardoor ondernemers omvallen. Laat dit gebied niet in de steek'', riep Albert Jan Maat van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) op.

Enorme hagelbuien
Er is enorm veel schade aan boerenbedrijven door de hagelbuien van donderdag in Zuidoost-Brabant. Het overleg was onder meer bedoeld om de omvang van de schade te bepalen. Maar het Verbond van Verzekeraars, de LTO en de ZLTO willen nu ook een beroep doen op de politiek. Als het gebied wordt uitgeroepen tot rampgebied dan komt er geld beschikbaar voor de geleden schade van boeren waartegen ze niet verzekerd zijn.

ZIE OOK: 500 miljoen euro stormschade in Someren: ZLTO wil maatregelen vanwege 'noodsituatie'
http://brabantn.ws/WEt
De LTO vraagt daarbij ook steun van de provincies en de waterschappen. ''Roep net als wij: dit is een ramp. Steun ons. Ons doel is om ervoor te zorgen dat de ondernemers die hier zitten ook volgend jaar hier nog zitten.'' Daarnaast wil de Landelijke Tuinbouworganisatie tijdelijke werktijdverkorting voor boeren die zijn getroffen.

Twee grote problemen door het noodweer
De Brabantse landbouworganisatie ZLTO vindt dat er twee grote problemen zijn. Volgens voorzitter Hans Huijbers van de ZLTO is de hagelschade een groot probleem, maar is er ook veel schade door de enorme regenbuien van de afgelopen tijd. “Het water dat op de akkers staat is een sluipmoordenaar. Alle gewassen, die onder water staan, gaan de komende weken kapot.“

ZIE OOK: Dronebeelden: Zo ziet ravage in Asten er na noodweer uit

Volgens Huijbers hebben veel boeren een probleem met de verzekering. "Je kan je maar tot een bepaalde hoogte verzekeren. Daarboven lukt gewoon niet. Maar je kan wel hardop zeggen dat het hier om een rampgebied gaat."

'Er moeten wat tandjes worden bijgezet'
Ook commissaris van de Koning Wim van de Donk was maandag in Someren. "Ik wilde graag met eigen ogen zien wat er eigenlijk is gebeurd. Er vielen mij een aantal dingen op. Zo is er veel werk voor ondernemers op de korte termijn. Er zullen wat tandjes worden bijgezet om die ondernemers op het goede spoor te zetten."  
Van de Donk roept ook Brabanders op hun handen uit de mouwen te steken. "En wellicht kunnen we slim handelen. Zo kunnen daken bijvoorbeeld worden vervangen door zonnepanelen."

'Ongelofelijk wat hier is gebeurd'
Ook de commissaris van de Koning is geschrokken van de ravage. "Een ramp is een groot woord maar dat is niet te groot voor wat hier is gebeurd. Het is ongelofelijk wat hier is gebeurd."
       
Deel dit artikel: