Sifan Hassan eindigt als vijfde in finale 1500 meter in Rio

RIO DE JANEIRO - Sifan Hassan van Eindhoven Atletiek heeft dinsdag geen medaille behaald op de 1500 meter bij de Olympische Spelen in Rio. De atlete eindigde als vijfde in de finale. Ze kon het tempo van de Keniaanse winnares Faith Kipyegon niet volgen. Ook wereldrecordhoudster en wereldkampioene Genzebe Dibaba was te snel. De Ethiopische pakte het zilver.
De 23-jarige Hassan had een moeizame aanloop naar Rio. Ze raakte geblesseerd aan het dijbeen na het behalen van de wereldtitel op de 1500 meter bij het WK Indoor. Daardoor stond ze landurig aan de kant. Bij de EK in Amsterdam liep de atlete vorig jaar stroef haar eerste wedstrijden, hoewel ze toch zilver behaalde.

Afhaken in laatste ronde
Hassan leek op tijd in vorm. Ze plaatste zich met een overtuigende race in de halve finales voor de eindstrijd. In de finale kwam ze echter tekort. Toen Dibaba en Kipyegon versnelden met nog een volle ronde te gaan, moest Hassan afhaken.

'Mis snelheid en inhoud'
"Ik mis de snelheid en de inhoud. Ik heb te kort kunnen trainen. De laatste 800 meter was heel zwaar", aldus Hassan.

Twee Amerikaansen gingen haar op het laatste rechte stuk nog voorbij: Jennifer Simspon pakte het brons en Shannon Rowbury werd vierde.