Video

Brabantse Dodenherdenking voortaan in september in Waalre

11 september 2016 om 16:00
nl
Brabant krijgt voortaan in september een eigen herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat is historisch meer verantwoord. De herdenking wordt in Waalre gehouden. Vooral praktische overwegingen spelen een rol. Woensdag 14 september start deze nieuwe traditie in de St. Wilibrorduskerk kerk in Waalre.
Profielfoto van Meeuwsen Fred Willem-Jan Joachems
Geschreven door
Meeuwsen Fred Willem-Jan Joachems

De bevrijding van Brabant begon op 17 september 1944 met operatie Market Garden. Eerst werd de Duitse bezetter uit Oost-Brabant verdreven en in de loop van oktober en begin november uit de rest van Brabant, behalve het Land van Heusden en Altena. Toch herdenken we de Brabantse slachtoffers en vieren we de bevrijding vooral op 4 en 5 mei, tijdens de landelijke herdenking. Dat gebeurt door de provincie al decennialang in Waalre, waar de bevrijding van Brabant begon.
JongerenMaar niet iedereen is even gelukkig met de herdenking in mei, zegt Commissaris van de Koning Wim van de Donk. "Veel burgemeesters herdenken dan in hun eigen gemeente en kunnen er in Waalre niet bij zijn. Ook hebben veel jongeren vakantie en komen dan niet. Dat is jammer."
En dus wordt de Brabantse dodenherdenking voortaan in september gehouden. Organisator en oud-burgemeester van Veghel, Ina Adema, verheugt zich. "Het wordt, zoals ieder jaar een mooie herdenking. Plechtig, met aandacht voor wat er is gebeurd. Er zijn verschillende sprekers, waaronder historicus René Bastiaanse en Wim van de Donk. Er zal muziek zijn en ook het gilde zal acte de presence geven.
Onbekende soldaatNa de herdenkingsdienst loopt het gezelschap naar een kerkje iets verderop. Daar worden kransen gelegd bij het graf van de onbekende soldaat.  Alhoewel onbekend. Het gaat om Dirk Johan van Toor, een soldaat uit Eindhoven die op 10 mei bij Rotterdam sneuvelde, op de eerste dag van de oorlog. Hij wordt beschouwd als een van de eerste Brabantse militairen die sneuvelde.
De provincie vindt het belangrijk om een eigen Brabantse herdenkingsdienst te houden. Sowieso is herdenken van grote waarde. Wim van de Donk: "Het is een moment van reflectie en bezinning over hoe het met onze samenleving gaat. En het nodigt ons uit om te blijven nadenken over de oorzaak van de Tweede Wereldoorlog. Hoe heeft het zover kunnen komen?"
Omroep Brabant zendt woensdag 14 september de herdenkingsdienst in Waalre rechtstreeks uit, vanaf 19:00 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.