Georg K.12 jaar de cel in voor poging tot moord op zijn dochters

8 november 2016 om 14:22 • Aangepast 21 november 2020 om 06:14
nl
Georg K. is veroordeeld tot 12 jaar cel omdat hij het woonhuis in Best waarin zijn beide dochters lagen te slapen, in brand stak. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een dubbele poging tot moord.
Profielfoto van Hermans Jacqueline
Geschreven door
Hermans Jacqueline

De relatie van de man was stukgelopen en hij verklaarde voor de rechtbank dat hij zijn dochters wilde behoeden voor het leed van de scheiding. Hun moeder was die avond niet thuis.
De man stak in maart het huis in brand en heeft geprobeerd zijn kinderen tegen te houden toen ze wilden ontsnappen. Met hulp van een buurman zijn zij ongedeerd aan de brand ontkomen.

Kinderen getraumatiseerdTijdens de zitting voor de rechtbank bleek dat de jongste dochter van acht jaar nog wel contact heeft met haar vader en hem bezoekt in de gevangenis. Haar oudere zus van 15 jaar wil haar vader niet meer zien. Beiden kinderen zijn weliswaar lichamelijk ongeschonden uit de brand gekomen maar liepen wel een trauma op.
De vader heeft inmiddels veel spijt van zijn daad en heeft ingestemd met  behandeling. Deskundigen vinden daarom een veroordeling tot tbs niet nodig.
Verminderd toerekeningsvatbaarDe straf viel lager uit dan de 14 jaar die justitie eiste omdat de man verminderd toerekeningsvatbaar is als gevolg van een trauma dat hij opliep tijdens zijn militaire diensttijd in Bosnië. Verder had de rechtbank weinig clementie met hem. "De man heeft in de woning op strategische plekken vuurhaarden klaargezet. En de woning was hermetisch afgesloten. Toen het huis eenmaal in brand stond en beide dochters wakker werden, hield hij hen tegen", aldus de rechtbank.
Vader knock-out geslagen"Het is uitsluitend aan het koelbloedig optreden van de oudste dochter te danken dat de kinderen en ook de verdachte zelf ternauwernood aan de vuurzee konden ontkomen. De dochter had de tegenwoordigheid van geest haar vader knock out te slaan en een neergelaten rolluik kapot te maken, waarna beide kinderen uiteindelijk via een raam op de eerste verdieping naar buiten konden springen", aldus de rechtbank.
Overigens was de verdachte zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Ongeveer tien familieleden van hem waren wel in de rechtszaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.