Video

Femke en Sam na dagenlange vermissing terug in Nederland

21 november 2016 om 11:30
nl
Femke Lucas en Sam Bruijs zijn terug in Nederland. Dat bevestigt de gemeente Bergen op Zoom. Het tweetal stapte dinsdag zonder telefoons en met amper bagage op het vliegtuig naar Spanje. Daarna waren ze dagenlang vermist. Zaterdag zijn ze teruggevonden in het Portugese Albufeira. Ze waren in gezelschap van een 34-jarige man met de Marokkaanse en Nederlandse nationaliteit. Volgens de politie is het een man die in Albufeira 'verblijft'.
Profielfoto van Peter de Bekker, Marjanka Oerlemans en Rutger de Quay
Geschreven door
Peter de Bekker, Marjanka Oerlemans en Rutger de Quay

De verdachte beweert dat hij zelf de politie gebeld heeft, nadat hij Femke en Sam vrijdagavond had ontmoet in Albufeira. Dat meldt de Portugese krant Correio da Manhã, die zich baseert op het politieverhoor.
De politie in Nederland zegt zich niet te herkennen in de verkalring van de verdachte dat hij zelf gebeld heeft. Een nederlander die met 'de gouden tip' kwam, was iemand anders.
Wat is de rol van de man?De 34-jarige Nederlander, die ook een Marokkaans paspoort heeft, werd zaterdag rond vier uur 's middags samen met de meisjes aangehouden. De Nederlandse politie laat weten dat hij ervan wordt verdacht dat hij de meisjes heeft onttrokken aan het gezag van hun ouders. De man claimt volgens een Portugese krant dat hij de meisjes pas de avond van tevoren leerde kennen en dat hij zelf de politie heeft getipt.
"Hij wordt uitgeleverd aan Nederland", vertelt politiewoordvoerster Mireille Aalders. "Hij wordt in Portugal voorgeleid voor de rechter. Dan kan hij kiezen voor een verkorte of langere uitleveringsprocedure. Hij heeft formeel het recht in beroep te gaan tegen de Portugese rechter. Het gaat nog even duren voordat hij hier is."
Er is tot nu toe geen bewijs dat Lucas en Bruijs onvrijwillig naar Portugal zouden zijn afgereisd. "We hebben ze op camerabeelden gezien en toen waren ze steeds met zijn tweeën", laat Aalders weten. De meisjes moeten nog worden verhoord.
Via Málaga en MarbellaFemke en Sam verdwenen dinsdagochtend. Vanaf Eindhoven Airport zouden ze het vliegtuig hebben genomen naar de Spaanse stad Málaga. Later zouden ze ook in Marbella zijn geweest.
Familie vraagt om rustVolgens de familie heeft de media-aandacht voor de verdwijning van de meisjes bijgedragen aan het vinden van Femke en Sam. "Wat begon met een bericht op Facebook heeft geleid tot nationale en internationale aandacht." Maar nu vraagt de familie om rust.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.