Nieuwe toekomst voor het Land van Ooit? Ambitieuze plannen zónder roze kasteel

HEUSDEN - Jarenlang waren de kinderen er de baas, tot 2007. Toen ging het mis met het Land van Ooit. Het toenmalige kasteelpark in Heusden sloot de deuren en de soldaten van Napoleon werden langzaam overwoekerd met riet. Nu lijkt er eindelijk een partij serieus geinteresseerd te zijn in een grondige ontwikkeling van het complex.
Momenteel is de gemeente de eigenaar van het 45 hectare metende stuk grond, dat nu Poort van Heusden heet. Zij wil het al jaren verkopen. Dat is tot op heden niet gelukt. Het afgelopen jaar is de gemeente samen met Keldersgroup en Arec-DBM Groep bezig geweest met een nieuwe bestemming voor het landgoed, dat nu open is als wandelpark.

Land van Ooit wordt Landgoed Steenenburg
Daaruit zijn grote plannen gekomen. Het bos blijft behouden, het water in het park wordt met elkaar verbonden. Het park zou Landgoed Steenenburg gaan heten, als de plannen doorgaan. Midden op het landgoed zou dan een diagnostisch-medisch centrum gaan komen, schrijven de initiatiefnemers.

Verder komt vlakbij de Kasteellaan een ‘statig paleis met zorgappartementen’, dat een collectieve binnentuin krijgt. Volgens de plannenmakers kunnen de bewoners ‘rekenen op een zeer hoog serviceniveau en een breed scala aan faciliteiten’. Daarnaast worden er verschillende huizen voor ouderen gebouwd en komen er kavels waarop particulieren zelf huizen kunnen laten bouwen.

Roze moet van kasteel af
De oude woning van de voormalige Graaf en Gravin van Ooit, het welbekende knalroze kasteel d’Oultremont, wordt in oude glorie hersteld. De plannenmakers voorzien dat het kasteel samen met de historische tuin de ‘huiskamer’ van Landgoed Steenenburg wordt. Hier zouden bewoners en bezoekers kunnen lunchen. Wél willen ze dat ‘de afschuwelijke kleur (roze) wordt verwijderd'.

De vraag is nog of Kloontje en Sap het daar mee eens zijn. Voorlopig is het nog niet zo ver: het komende jaar gaan de initiatiefnemers nog onderzoeken hoe haalbaar de plannen zijn. Op basis van de eerste onderzoeken is de gemeente echter positief.

 

'Het zit wel goed'
Ook Ger Meijering van Arec-DBM heeft vertrouwen in het plan. "We zitten nog wel echt in de beginfase van het proces, maar het afgelopen jaar hebben we een onderbouwd plan gemaakt. Er zijn al veel gesprekken met beoogde eigenaars, dus qua haalbaarheid zit het wel goed denk ik."

In het meest ideale geval kan de transformatie tot Landgoed Steenenburg in 2018 beginnen. Meijering benadrukt dat het 'meer om toevoegen dan om veranderen' gaat. "Het open karakter van het terrein moet behouden blijven. Het blijft ook gewoon geopend voor publiek, het kasteel is ook voor iedereen toegankelijk. We proberen de sfeer zoveel mogelijk hetzelfde te laten blijven."