Duits als examenvak? Goethe Institut probeert Astense scholieren te winnen voor het Duits

ASTEN - Hoe is het leven in Duitsland en waar ga je naartoe als je er vakantie wil vieren? Het Goethe Institut trekt met dit soort vragen langs de Nederlandse scholen in de hoop scholieren te winnen voor de Duitse taal. Woensdag waren ze daarvoor op het Astense Varendonckcollege. Daar hoefde niet iedereen meer overtuigd te worden. 'Ik had toch al besloten om Duits te kiezen, we wonen er hier heel dichtbij.'
Ivonne Brugge-Lochner is docente Duits op het Varendonckcollege. "Het aantal leerlingen dat kiest voor Duits als examenvak loopt ieder jaar terug. Dat is jammer, want voor het vervolgonderwijs kan het heel gunstig zijn om het in je pakket te hebben." Ze wijst op de mogelijkheid om een studie te volgen op een Duitse universiteit. "Dat is goedkoper dan in Nederland."

Belangrijkste handelspartner
Maar nog belangrijk is het dat Duitsland de belangrijkste handelspartner is van Nederland. "Als je gaat werken voor een bedrijf dat veel zaken doet met Duitsland, gaan ze er van uit dat je de taal spreekt."

Toch zijn de Astense scholieren ook na de gastles van Julian en Annika van het Goethe Institut nog niet allemaal overtuigd. Stan valt vooral over de naamvallen: "Als ze die nou eens weg zouden laten, dan zou het heel wat gemakkelijker zijn."  Een mooie taal is het niet, vindt hij. "Alleen om in te schreeuwen."Docente Brugge-Lochner maakt korte metten met het argument dat de taal te moeilijk is. "Natuurlijk moet je je woordjes leren, maar uiteindelijk is taal veel meer dan alleen grammatica."