Vier voetballertjes uit club gezet omdat ze te weinig loten verkochten

BLADEL - Een voetballertje van tien jaar oud uit Bladel mag niet meer voetballen bij zijn club Bladella. Het jongetje heeft geen 25 lootjes, maar ‘slechts’ tien lootjes à 1 euro verkocht voor de jaarlijkse Nieuwjaarsloterij. De club bevestigt dat er nog drie jeugdspelertjes om die reden zijn geroyeerd.
De club meldt dat een deel van de jeugdleden verplicht is om voor 25 euro lootjes te verkopen. Dit blijkt uit een brief die in handen is van Omroep Brabant.  

Toen bleek dat het voetballertje slechts tien lootjes had verkocht, wilde de club dat hij alsnog vijftien euro extra zou overmaken. Zijn moeder Maaike weigerde dit. Vervolgens viel er een brief aan haar zoon op de mat waarin stond dat hij werd geroyeerd als lid van VV Bladella. Ook is haar zoontje volgens de brief van de club afgemeld bij de KNVB.

'Geen gezeur'
“De meeste ouders betalen gewoon om geen gezeur te hebben. Maar ik vind dat je als club gewoon blij moet zijn met elke euro. Nu komt het op mij over alsof hij een zwaar misdrijf heeft gepleegd.”

Haar zoontje is volgens zijn moeder erg aangedaan door het gebeuren. “Hij vindt het stom”, zegt ze. "Hij heeft twee dagen hoofdpijn gehad en moeten overgeven." Afgelopen maandag was hij voor het laatst op de club. Of hij nu bij een andere club gaat voetballen, weet ze nog niet. “Nu heeft hij door heel het gebeuren even geen zin om te voetballen.”

'Extra contributie bijdrage'
In een brief van voetbalvereniging Bladella over de Nieuwjaarsloterij stelt de club dat ‘van jeugdleden mag worden geëist dat zij zich ook op een andere manier inspannen voor de club’. Verkopen jeugdleden uit de categorieën O15, O13 en O11 niet voor 25 euro aan loten dan 'dienen zij een extra contributie bijdrage van 25 euro te betalen'.

Bestuurslid Jeugdzaken van Bladella, Pim Lavrijsen, laat in een reactie weten dat in totaal vier kinderen zijn geroyeerd omdat ze niet voldoende lootjes hebben verkocht. "We hebben regels en daarop maken we geen uitzondering. Dat zou ook niet eerlijk zijn richting andere leden en ouders", zegt hij.

'Alleen verliezers'
Wat hem betreft kent dit hele gebeuren overigens 'alleen verliezers'. Ouders hebben volgens Lavrijsen de kans gekregen om het op een andere manier op te lossen. Zo heeft de club hen aangeboden de gang van zaken in een ledenvergadering op de agenda te zetten. Ouders moesten dan wel eerst de extra contributie betalen. "Want zo zijn nu eenmaal nog de regels die eerder door de ledenvergadering zijn vastgesteld."

Het zoontje van Maaike zat vierenhalf jaar bij de club. Het was dit jaar voor het eerst dat hij werd verplicht lootjes voor de loterij te verkopen. Het is wat Lavrijsen betreft niet zo dat het jongetje nu nooit meer bij de club kan voetballen. "Dat kan ik me niet voorstellen", zegt hij. "In de komende bestuursvergadering zullen we het hier zeker over hebben."

'Tegenprestatie'
De regel is volgens Lavrijsen vooral opgesteld om 'jeugdspelers te leren dat er tegenover een lidmaatschap ook een tegenprestatie mag staan'. Daarbij vormt de jaarlijkse loterij volgens hem een belangrijke bron van inkomsten voor de club.  


Meer over dit onderwerp:
bladella voetbal bladel loterijen lootjes