De missie van Alex: mensen weer gelukkig maken op de werkvloer

EINDHOVEN - Maandag. Altijd een moeilijke dag als je een gruwelijke hekel hebt aan je werk. Maar deze maandag begint de Dutch Happiness Week. En die richt zich onder meer op geluk op de werkvloer. Alexander Kjerulf komt uit Denemarken en heeft zich er helemaal in gespecialiseerd. "Tientallen jaren hadden we een verkeerde focus. Niet op het geluk van mensen, maar op efficientie."

Maandag spreekt de Deen tijdens de start van de Dutch Happiness Week. Tachtig uur per week werken. Alexander Kjerulf wil er niets van weten. "Mensen die tachtig uur per week werken, krijgen minder gedaan dan mensen met een werkweek van 40 uur. Ze zijn vermoeid, gestresst en minder creatief. In Denemarken wordt gedacht aan een werkweek van dertig uur."

[tweet:https://twitter.com/AlicevanderPlas/status/841254764709072896}

Een happy werkplek
Alex Kjerulf vliegt de hele wereld rond om bedrijven te helpen om een happy werkplek te maken. Na Eindhoven vliegt hij naar Miami, Vietnam, Istanbul. Hij ziet ondanks de andere culturen veel overeenkomsten in wat mensen ongelukkig maakt in hun werk. "Die draak van een baas, het doen van werk dat betekenisloos is, teveel werk, rottige collega's."

Maar volgens Kjerulf valt er wel wat aan te doen. De meest extreme maatregel is het opzeggen van je baan. "Mensen die vastzitten in een baan, noemen altijd de dingen op die ze verliezen als ze de baan opzeggen, je fijne salaris, je status, de zekerheid." zegt Kjerulf. "Maar ze vragen zich nooit af wat ze verliezen als ze de baan houden, je geluk, je gezondheid."

Zelf geluk spreiden

Dus opzeggen die baan als je er echt genoeg van heeft. "Mensen blijven vaak jarenlang zitten in een baan die ze haten."Maar als je je baan wilt houden, loopt Kjerulf over van de tips. Voor zowel de baas als de onderdaan. Als onderdaan zou je kunnen beginnen met zelf een beetje geluk verspreiden.

"Relaties zijn erg belangrijk op het werk. Begin je dag met een zonnig goedemorgen tegen je collega's." En als ze alleen een beetje terugmompelen? "Maak dan oogcontact met ze en vraag ze naar hun weekend. Ga een leuk gesprek aan. Veel mensen gaan gewoon op hun werkplek zitten en gaan aan de slag."

 

'Baas moet investeren in geluk"

Sommige bazen die Alex Kjerulf wereldwijd ontmoet, hebben geen boodschap aan het geluk van hun werknemers. "Het kan ze niets schelen, maar veel bazen beseffen wel dat gelukkige werknemers goed zijn voor de resultaten van het bedrijf. De baas moet investeren in geluk. De baas moet eerst zelf gelukkig zijn natuurlijk. En de baas moet op de werkvloer zijn, zijn werknemers goed kennen en er tijd voor vrij maken. Praat eens vijf minuten met je werknemer en weet wat hem of haar bezig houdt."

Maar de baas moet ook niet te vaak zich bemoeien met de werknemers, zegt Kjerulf. "Niemand wil gecontroleerd worden. Je hebt bij het doen van je werk die persoonlijke vrijheid nodig."

Weg met de workaholic?

Dus zijn de dagen van de veelgeprezen altijd beschikbare workaholic voorbij? "Als iemand een workaholic is en er blij mee is, is dat op zich prima. Maar ik wijs er dan wel op dat er meer is in het leven dan werk," zegt Kjerulf.

"Je familie, je vrienden, je hobby's en vrijwilligerswerk, kunnen een mooie bijdrage leveren aan een completer leven." Alex Kjerulf spreekt maandag en dinsdag bij de Dutch Happiness Week in Helmond en Eindhoven.

Meer over dit onderwerp:
kriskras kris kras kris-kras
Deel dit artikel: