25 kunstwerken voor de verjaardag van Museum De Pont: 'Het is een flinke klus'

GOIRLE - "Goed, bijna goed, nog niet af, een mooi begin..." Kunstenaar Reinoud van Vught houdt een reeks tekeningen beurtelings omhoog. In een hoog tempo komen er nogal wat voorbij en op de tafel voor hem liggen er nog veel meer. Het zijn de tekeningen waaruit Reinoud er uiteindelijk 25 gaat kiezen voor Museum de Pont. Als hij voor die tijd tenminste niet besluit nog een heleboel nieuwe te maken.
Van Vught is een van de vijf kunstenaars die in opdracht van het Tilburgse museum 25 kunstwerken maken. Het museum verkoopt de werken voor 500 euro en dat is voor werk op dit niveau een zeer aantrekkelijke prijs. Het is één van de acties waarmee het Tilburgse museum de 25ste verjaardag viert. De verjaardagskunstwerken zijn zo populair dat voor de afleveringen tot nu toe moest worden geloot.


Oud Papier
Reinoud wijst naast zich naar de grond en heeft dan pas door dat daar niets meer staat. "Nou ja. Daar stond dus een grote doos met verscheurde tekeningen. Die zijn al naar het oud papier. Als ik 25 mooie tekeningen wil hebben, maak ik er misschien wel honderd. Dit is voor mij een enorme klus."

De vijf uitgekozen kunstenaars hebben allemaal een speciale band met De Pont. Marc Mulders, Charlotte Dumas, Toon Verhoef, Marien Schouten en Reinoud van Vught hebben allemaal in het Tilburgse museum geëxposeerd. Van Vughts atelier was in de beginjaren van De Pont zelfs in het museum gevestigd.

Met verf bespatterd
Inmiddels werkt Van Vught in een atelier in zijn woonplaats Goirle. Het is een vertrek waar het daglicht door de vele ramen vrij spel heeft. Op de vloer liggen drie metersgrote kleurrijke schilderijen en nog wat tekeningen, in het midden staat een soort eiland van verfpotten.

Op het plafond na zijn alle oppervlakten bespatterd met allerlei kleuren verf, net als het paar slippers dat er ligt. Van Vught loopt tussen de schilderijen heen en weer en voegt overal wat toe; daarna maakt hij een aan de muur hangend werk kletsnat met een plantenspuit. Het is bijzonder om zo dicht op het ontstaan van nieuwe kunstwerken te staan. 

Van Vught is een schilder, letterlijk. Zijn schilderijen zijn geen afbeeldingen van iets anders maar werelden die al schilderend ontstaan. Reinoud is zo als het ware een ontdekkingsreiziger in een wereld die hij zelf voortdurend maakt.Schilderijen van zijn hand hangen inmiddels in een aantal musea. En dus ook in de jubilerende Pont.


Tilburg op de kaart
Van Vught: "Ik weet nog dat museum De Pont er niet was. Toen was er eigenlijk niet zo veel in Tilburg. Wat de beeldende kunst betreft, heeft De Pont Tilburg op de kaart gezet. In Brabant, in Nederland en in de wereld. De mensen komen overal vandaan om hier te kijken. Dat is een behoorlijke prestatie."
Meer over dit onderwerp:
musea de pont hendrik driessen reinoud van vught