Jürgen Locadia vertrok naar Engeland en nam zijn Eindhovense kapper gewoon mee

EINDHOVEN - Met het tekenen van een contract bij Brighton & Hove Albion vertrok Jürgen Locadia van Eindhoven naar Engeland. Van de eredivisie naar de Premier League. Toch nam hij een stukje Eindhoven met zich mee. Zijn kapper. Die vliegt hij in. Afgelopen weekend nog.

Als een vlinder beweegt Jay de kapper zich rond de kappersstoel in zijn zaak Next Best Barber op Strijp-S. De tondeuse in zijn hand geklemd, zijn blik afwisselend gefixeerd op de haren voor hem en de ogen van zijn klant in de grote spiegel.

Ratelende tondeuse
Hij oogt chaotisch, maar weet precies wat hij doet. De muziek uit een Spaanse internetzender met dance glijdt door de zaak in de Urban Shopper. De tondeuse ratelt, de slapen worden opgeschoren. "Ik ben erg blij voor hem", glimlacht kapper Jay zijn tanden bloot. Altijd die gulle lach.

Ingelijst boven de plek waar hij de haren van zijn klanten wast, hangt het PSV-shirt van Jürgen Locadia. "Ja, ik blijf zijn kapper. Dan vlieg ik gewoon naar hem toe. Ik zal eerder die kant op gaan, dan dat hij naar hier komt. Wel jammer. Ik ga het missen hem hier niet meer in de zaak te zien. We hadden toch een mooie klik samen."

Het merk Locadia
De Eindhovense kapper en de inmiddels oud-speler van PSV kennen elkaar al lang. Heel lang. Daaruit ontstond een vriendschap, maar ook een samenwerking. Een kapsel bedenken doe je niet alleen. "Elke keer verzinnen we samen iets. Jürgen weet heel goed wat hij wil, maar laat me ook vrij om het zelf in te vullen. We doen het echt samen."

Ironisch genoeg was het kapsel van Locadia toen hij bij Brighton werd gepresenteerd niet van zijn hand. "Vlak voordat hij ging tekenen, kwam hij langs voor een knipbeurt. Ik was op vakantie en dus heeft Bertje zijn haar gedaan. Dat kapsel heeft iedereen op internet gezien. Ik heb Bertje gebeld en door de telefoon geroepen, Bertje, je kapsel van 16 miljoen gaat viral!" Weer die lach.

Het is niet voor niets dat vlak voor dit belangrijke moment in zijn leven als voetballer dat Locadia eerst naar de kapper ging. "Hij is behalve een speler ook een merk. Jürgen weet dit. Hij doet dat ook goed. Hij is een hele ontspannen gozer, die prima daarmee om weet te gaan. Als merk moet hij ook in de belangstelling blijven. Een kapsel is daar heel belangrijk in."

Een goed kapsel geeft een speler zelfvertrouwen, zelfvertrouwen maakt een speler beter. Voor belangrijke wedstrijden zat Locadia dan ook steevast eerst in de stoel bij Jay. "Zo ook toen PSV in de Champions League speelde. Voor elke wedstrijd bedachten we weer wat nieuws. Is toch een miljoenen publiek dat naar hem kijkt. Maar dus ook naar mijn kapsel."

Het staartje
Hoe dat er uitziet? "Een echt Locadia-kapsel is toch het kapsel met het staartje. Vaak bedenken we om het staartje weer een keer te doen, maar dan knippen we hem toch af. Misschien komt ie toch weer een keer terug. Het is heel erg Jürgen, dus wie weet."

Zoals de Bijbelse Samson kracht haalde uit zijn haren, zo ook voetballers. De schoenen moeten goed zitten, maar het haar ook. Niet voor niets heeft kapper Jay meerdere (oud)-PSV’ers in zijn stoel gehad. Jay klikt de tondeuse uit. Hij grijpt naar zijn schaar.
De tekst gaat verder onder de Instagram-post.

De metalen bladen zoeven door het haar. "De jongens zijn erg trouw aan hun kapper. Dat zie je vaker bij mensen met black hair. Dat moet je leren kennen. Dat duurt even. Elk black hair is weer uniek, kroeshaar zit bij iedereen net anders. Dan wil je een kapper die jouw haar kent. Daarom blijven mensen met black hair vaak heel lang bij dezelfde kapper."

Teamkapper Oranje
Niet dat Jay alleen knipt black hair. Bij zijn Next Best Barber doet hij alle soorten haar. "Daarom moet je ook bij ons in Eindhoven zijn! Zowel blanke als donkere mannen knippen wij. Dat zie je bijna nergens. Kappers kunnen of het ene of het andere. Wij doen allebei."

Dat geldt ook voor voetballers. Dat weten ze bij het Nederlands elftal inmiddels ook. "De dag voor de wedstrijd tegen Zweden heb ik de spelers van Oranje een knipbeurt gegeven. Een goed kapsel draagt bij aan een goed gevoel, een goed gevoel maakt je als speler sterker. Ik zou het ook erg leuk vinden om eens een heel elftal een langere periode te knippen."

Een soort teamkapper? Jay legt zijn schaar weg en kijkt in de spiegel. "Waarom niet? Ze hebben ook een fysio, een masseur, een mental coach, waarom dan niet een eigen kapper? Een goed kapsel hoort ook bij een goede wedstrijdvoorbereiding."

Daar kan Jürgen Locadia over mee praten. Een goed kapsel maakt de speler. Zelfs zo goed dat hij nu in de Premier League speelt.

Deel dit artikel: